Марина Порошенко на форумі у Харкові розповіла про можливості інклюзивної освіти

Марина Порошенко на форумі у Харкові розповіла про можливості інклюзивної освіти

Фото
Укрінформ
Інклюзивна освіта дозволить дітям з особливими освітніми потребами відчувати себе рівними в українському суспільстві.

Так сказала, відкриваючи у Харкові Перший національний форум "Вчимося жити разом" дружина Президента України Марина Порошенко, яка є одним з організаторів форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Інклюзивна освіта - право дітей з особливими потребами на самостійне життя. Це можливість їхнього подальшого працевлаштування. Це їх шанс мати друзів і товаришів. І я вірю, що вже в найближчому майбутньому українське суспільство буде таким, де цінують кожного і яке відкрите для всіх" , - зазначила Марина Порошенко.

За її словами, міжнародні експерти та українські педагоги відзначають, що за останні роки в питанні розвитку інклюзивного навчання Україна зробила крок уперед: "Дуже важливо, що на шляху змін і перетворень в системі освіти ми відчуваємо активну підтримку Президента України, Кабінету міністрів і українського парламенту".

"Тим не менше, сьогодні понад 50 тисяч дітей з особливими освітніми потребами ще перебувають поза якісною освітою та соціалізацією й наш обов'язок - допомогти їм", - додала Марина Порошенко.

Марина Порошенко взяла участь у відкритті національного форуму "Вчимося жити разом" / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Як сказала голова Харківської ОДА Юлія Світлична, цього року в області пішли до школи в 7 разів більше дітей з особливими потребами, ніж минулоріч.

"Зараз в 224 класах 142 загальноосвітніх навчальних закладів області навчаються за  інклюзивною формою 298 дітей з особливими потребами та працюють 146 асистентів учителя. Також в області функціонують 57 спеціальних дошкільних навчальних закладів, 13 спеціальних шкіл і навчально-реабілітаційний центр. Наступний крок з упровадження інклюзії - вільний доступ до всіх будівель цих навчальних закладів, що виконано вже на 70 відсотків", - пояснила Світлична.

Читайте також: У загальноосвітніх школах "особливих" учнів стало більше на чверть - Марина Порошенко

Учасниками форуму стали понад 300 педагогів і учнів області. Серед спікерів - представники UNICEF в Україні, генконсульства Німеччини в Харкові, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Учасникам показали документальний фільм про особливих дітей. В рамках форуму працюють дискусійні панелі, інтерактивно-консультативна виставка громадських ініціатив та державних проектів на підтримку сімей дітей з особливими потребами, фінал конкурсу дитячого малюнка "Жити разом - змінювати світ".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-