Петренко пояснив, чому до закону про

Петренко пояснив, чому до закону про "маски-стоп" не потрапила заборона спецназу

Укрінформ
Ухвалений Верховною Радою закон про обов'язкову відеофіксацію обшуку у підприємців буде дисциплінувати слідчого прокурора та спецпризначенців.

Про це у кулуарах Верховної Ради розповів міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Те що ми вводимо обов’язкову відеофіксацію обшуку - це буде дуже серйозно дисциплінувати слідчого прокурора і, в тому числі, спецпризначенців. Тому що всі події будуть зніматися на відео, і вони будуть частиною відповідної справи, в тому числі, по притягненню слідчого, який вчинив незаконний обшук", - сказав Петренко. 

Він зазначив, що з моменту набуття чинності цього закону жоден обшук не може бути вчинений без відеофіксації.

"Повний обшук, який відбувається у підприємстві є легальним і допустимим лише в тому випадку, якщо він був повністю зафіксований на відео, і відео є частиною протоколу обшуку. В іншому випадку ті докази, які були зібрані слідчим прокурором під час також такої процесуальної дії будуть недопустимими, а слідчий прокурор буде нести відповідальність аж до кримінальної", - підкреслив міністр юстиції.

Також Петренко зазначив, що з моменту набуття чинності цього закону суддя повинен фіксувати свій процес прийняття рішення щодо обшуку, інших слідчих дій під звуко- та відеозапис, а адвокат матиме доступ до слідчих дій на будь-якому етапі. 

"Ми дали доступ адвоката до слідчих дій на будь-якому етапі. Зараз ми передбачаємо, що адвокат має право на будь-якому етапі проведення обшукових дій бути допущеним, і якщо він не допущений, то тоді всі слідчі дії визнаються недопустимими і не враховуються в кримінальному провадженні", - пояснив Петренко.

Він зауважив, що у законі передбачено "створення спеціальної комісії, яка буде складатися з представників бізнес асоціацій і правозахисників, яка буде робити аудит щорічний діяльності правоохоронних органів по закінчених кримінальних справах проти бізнесу і давати відповідні рекомендації аж до звільнення тих чи інших посадовців, керівників правоохоронних органів, які допускають системне порушення прав підприємців. Я вважаю, що цей законопроект є революційним, це є міні-реформа кримінального судочинства, тому що він змінює філософію спілкування громадянина, підприємства з правоохоронними органами", - сказав Петренко. 

Читайте також: ВР ухвалила закон про "Маски-шоу стоп"

Він уточнив, що до проведення дій у компаніях, які не становлять загрози державі, спецпризначенці не долучатимуться.

"Питання про використання спецназу було врегульовано підзаконними актами. Я нагадаю, що відповідне доручення дав генеральний прокурор два місяці тому назад, щоб не застосовувати до тих компаній і підприємців, які не становлять загрози національній безпеці. Вже зараз є заборона на використання відповідних спецпідрозділів", - Петренко. 

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 16 листопада, Верховна Рада України ухвалила законон, який передбачає обов'язкову відеофіксацію обшуку у підприємців під час досудового розслідування. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-