МОЗ закликає українців не купувати ліки з недоведеною ефективністю

МОЗ закликає українців не купувати ліки з недоведеною ефективністю

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я застерігає українців від купівлі лікарських засобів із недоведеною ефективністю.

Про це йдеться у зверненні на сайті відомства. 

"На жаль, переважна більшість населення надає перевагу самодіагностуванню, самолікуванню, самопризначенню ліків, керуючись телевізійною рекламою, порадами друзів та провізорів, які досить часто співпрацюють з фармкомпаніями. Саме через це в аптеках продається велика кількість так званих фуфломіцинів - препаратів, які не існують в інших країнах та ефективність яких не доведена. Такі препарати взагалі не повинні ані виписуватися, ані рекомендуватися лікарем", - наголошують у МОЗ.

Читайте також: Супрун кличе українців на щеплення - завезли 750 тисяч доз вакцини від грипу

У відомстві зауважили, що всі лікарські засоби поділяються на дві категорії: ті, що відпускаються за рецептом лікаря (prescription drugs), і ті, що можна отримати без рецепта (over–thе-counter drugs).

Лікарські засоби, які відпускаються за рецептом, вимагають нагляду лікаря за процесом їх застосування, зокрема через їх можливу токсичність, або наявність значних побічних ефектів, або специфічний метод їх вживання.

Натомість ті засоби, що відпускаються без рецепта, застосовуються для полегшення/усунення певних симптомів, наявність яких кожна людина здатна визначити самостійно. Такі препарати супроводжуються простою інструкцією про застосування, є безпечними та дієвими.

У більшості розвинених країн без рецепта можна придбати такі лікарські засоби, як офтальмологічні препарати, анальгетики, засоби для покращення сну, засоби проти нудоти, діареї, геморою, застуди та кашлю, підвищеної кислотності та інші.

"МОЗ закликає не керуватися красивою рекламною картинкою чи непрофесійними порадами під час вибору лікарських засобів та не витрачати гроші на препарати, ефективність яких не доведена. Підходьте виважено до вибору препаратів; шукайте правдиву інформацію про методи та засоби лікування захворювань; послуговуйтеся міжнародними практиками, які базуються на методах доказової медицини", - закликали українців у міністерстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-