У конфлікті антикорупційників САП бачить зведення особистих рахунків

У конфлікті антикорупційників САП бачить зведення особистих рахунків

Заява
Укрінформ
САП висловила занепокоєння напруженням у відносинах між Національним антикорупційним бюро та Національним агентством з питань запобігання корупції.

Про це йдеться у заяві САП, оприлюдненій на її сторінці у Facebook

"Спеціалізована антикорупційна прокуратура вкрай занепокоєна ситуацією, що виникла впродовж останніх днів у взаємовідносинах Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції. Незвична напруга, що виникла між відомствами, створеними в межах єдиної антикорупційної реформи, вимагає невідкладної реакції", - наголосили у САП.

Читайте також: У НАБУ допитали голову НАЗК Корчак - ЗМІ

Як зазначається, САП наділена конституційною функцією організації досудового розслідування у кримінальних провадженнях, що розслідуються детективами НАБУ, тому "не може залишатись осторонь спроб використання цих розслідувань для зведення особистих рахунків".

У відомстві роз'яснили, що після отримання першої підтвердженої інформації про проведення НАЗК перевірки щодо дотримання директором НАБУ Артемом Ситником вимог закону України «Про запобігання корупції» антикорупційні прокурори, аби уникнути конфлікту інтересів, витребували з бюро кримінальне провадження про можливе недостовірне декларування службовими особами НАЗК, розпочате детективами у жовтні цього року. Крім того, детективам було запропоновано проводити слідчі (розшукові) та процесуальні дії лише за участю процесуальних керівників у приміщенні САП до вжиття директором НАБУ заходів самостійного врегулювання суперечності, що виникла.

Читайте також: Справа рюкзаків: у САП підтвердили арешт майна Чеботаря і сина Авакова

Натомість, наголошують в Антикорупційній прокуратурі, Ситник відкинув законні вказівки прокурорів САП, при цьому звинувативши відомство у "створенні перешкод до здійснення швидкого, повного та неупередженого розслідування".

"Такі дії яскраво засвідчують дійсну наявність реального конфлікту інтересів", - вважають у САП.

Крім того, зазначають в Антикорупційній прокуратурі, НАБУ оприлюднило фрагмент свого листування з цього приводу з НАЗК, зробивши в ньому посилання на матеріали розслідуваного детективами бюро кримінального провадження. У цьому листі наведені доводи щодо нібито необ'єктивності керівника НАЗК Наталії Корчак.

"Враховуючи, що Корчак Н.М. у згаданому провадженні наразі має статус свідка, викладені в оприлюдненому НАБУ листі доводи щодо її необ’єктивності є надуманими, а поєднання різних за своєю суттю питань адміністративного та кримінального проваджень – штучними, тому обгрунтовані на цьому спроби керівника НАБУ таким чином уникнути виконання законних вимог НАЗК – протиправними", - заявляють у САП.

У цьому зв'язку у відомстві наголошують, що наявні підозри щодо вчинення кримінального правопорушення мають бути або підтверджені, або спростовані, у тому числі шляхом проведення слідчих дій з службовими особами НАЗК.

"Водночас, не повинно виникати жодних зауважень щодо заангажованості керівника НАБУ, які б дозволяли в подальшому ставити під сумнів результати досудового розслідування", - зауважують в Антикорупційній прокуратурі, закликаючи керівників НАБУ і НАЗК діяти виключно у межах повноважень.

У САП також підкреслили, що ця ситуація має стати предметом розгляду на засіданнях Ради громадського контролю при НАБУ та Громадської ради при НАЗК.

Як відомо, раніше у ЗМІ з'явилась інформація про нібито складання адміністративного протоколу щодо порушення закону директором НАБУ Артемом Ситником. Йдеться про участь працівників Бюро в адміністративній справі за позовом ТОВ «Юридична компанія «Студія права» до ДФС України, в якій суд залучив директора Нацбюро до участі в якості третьої особи на стороні відповідача.

У НАБУ заперечують наявність конфлікту інтересів у цьому випадку.

За даними Бюро, НАЗК подало до НАБУ запит на документи, аби спростувати чи підтвердити конфлікт інтересів Ситника в цій справі, і 3 листопада відповідь агентству була надана. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-