Луценко спростовує зникнення мільйонів Онищенка з Ощадбанку

Луценко спростовує зникнення мільйонів Онищенка з Ощадбанку

Укрінформ
Інформація Національного антикорупційного бюро про зникнення з рахунків Ощадбанку 156,8 млн доларів не відповідає дійсності - ці гроші конфісковані у Держбюджет. 

Про це у коментарі журналістам заявив генпрокурор Юрій Луценко.

"Загальновідомим фактом є те, що з Ощадбанку та інших банків у ході виконання рішення Краматорського суду щодо спецконфіскації майна і коштів членів злочинного угруповання було передано до держбюджету близько 1,5 млрд доларів. У нас є довідки від Ощадбанку про те, що вони перерахували кошти, і від казначейства про те, що ці кошти зараховані у держбюджет. Зрештою є показники профіциту бюджету приблизно на цю суму. Тим не менше НАБУ сьогодні заявляє те, що не відповідає дійсності", - сказав він.

За словами Луценка, детективи допитують голову правління Ощадбанку Андрія Пишного, аби передусім знайти текст рішення Краматорського райсуду про спецконфіскацію в оточення екс-президента Януковича 1,5 млрд дол.

На думку генпрокурора, за цими діями стоїть бажання "певних осіб" розпочати судовий процес у Лондоні з повернення цих 1,5 млрд дол.

"Спочатку в це включили громадські організації, які домагалися цього рішення. Тепер до цього долучилися правоохоронні органи... Державний інтерес вище від будь-яких особистих інтересів. Не можна звинувачувати Ощадбанк у тому, чого нема. Він чесно виконав рішення про спецконфіскацію. Допомагати тим, хто обікрав країну, шляхом вилучення відповідних документів і ймовірної їх передачі також не варто", - сказав він. 

Луценко вважає: такі дії НАБУ свідчать про те, що цей орган потребує контролю. "У роботі кожного правоохоронного органу є проблема. Саме тому законодавець у всьому світі передбачив контроль над законністю дій тієї чи іншої інституції. Чи є достатній контроль за діяльністю НАБУ, я сказати не можу, тому що передбачений спеціальний аудит НАБУ  виключно через політичні мотиви в парламенті не створено", - заявив керівник ГПУ. 

Читайте також: НАБУ: Арештовані кошти Онищенка зникли з рахунків "Ощадбанку"

Генпрокурор також заявив, що має багато інформації про зловживання з боку НАБУ, яку передасть аудиторам, щойно вони запрацюють.  

Як повідомляв Укрінформ, НАБУ порушило кримінальну справу за фактом зникнення 156,8 млн дол та 218,1 тис. грн з рахунків в Ощадбанку, які належали компанії Quickpace Limited, пов’язаній з народним депутатом Олександром Онищенком, та були заарештовані за рішенням суду від 24 травня 2016 р. на рахунках банку в рамках розслідування «газової справи».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-