111 кандидатів у верховні судді. Як їх обирали?

111 кандидатів у верховні судді. Як їх обирали?

Укрінформ
Рік тому розпочався перший в історії України конкурс кандидатів на посади суддів Верховного Суду

Як ми пам`ятаємо, 29 вересня Вища рада правосуддя оголосила прізвища 111 кандидатів на призначення суддями до Верховного Суду.  Подання на них вже передали на підпис Президенту.

Тільки но Указ буде підписано та  вступить в дію нове процесуальне законодавство  - в Україні запрацює новий Верховний Суд. Суд, склад якого формувався за допомогою першого відкритого та публічного конкурсу та за активної участі громадськості.

Хто та яким принципом обирав суддів?

Справа це була для української судової системи абсолютно новою. І нагадаємо, як все відбувалося.

Протягом 14-25 вересня Вища рада правосуддя (ВРП) розглянула 120 матеріалів про внесення подань Президенту України про призначення на посади суддів Касаційного господарського, Касаційного адміністративного, Касаційного кримінального, Касаційного цивільного судів у складі Верховного суду.

Рекомендації про призначення на посади суддів 120 переможців конкурсу до нового Верховного Суду ВРП отримала від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Кандидатів обирали протягом  9 місяців.

Можна сказати, що старт конкурс у новий Верховний Суд було дано  7 листопада 2016 року, коли ВККС офіційно оголосила про це на своєму сайті, розмістивши інформацію про кількість місць, умови та методологію проведення конкурсу.

Що вражає: це - жорсткий відсів кандидатів під час конкурсних процедур.

Зважте самі. Першим кроком конкурсу була електронна реєстрація кандидатів про намір взяти участь у конкурсі. До нього, на 120 оголошених вакантних посад було подано 1436 заявок. Однак пізніше, 9 грудня стало відомо, що фізично подали документи для участі у конкурсі 846 кандидатів. Після перевірки документів до участі у конкурсі допустили 653 кандидати.

До того ж перед допуском до першого етапу кваліфікаційного оцінювання усі кандидати пройшли спеціальну перевірку - ВККС направила близько 6500 запитів до уповноважених відомств та установ, зокрема, до Міністерства освіти і науки, МВС, НАЗК, НАБУ, Міністерства охорони здоров`я, Міноборони. І вже за результатами спеціальної перевірки число кандидатів на участь у конкурсі було скорочено до 630. Далі, із них для 5 осіб процес оцінювання було зупинено через відкриті кримінальні провадження; 20 кандидатів отримали відмову; 3 особи написали заяви про відмову участі у конкурсі, тому питання по них залишено без розгляду.

«Іспит для кандидатів у рамках конкурсу на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду», 16 лютого 2017 Фото: ВККС
«Іспит для кандидатів у рамках конкурсу на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду», 16 лютого 2017 Фото: ВККС

Кваліфікаційне оцінювання складалося з двох етапів: іспит та співбесіда. За умовами конкурсу, кожен кандидат під час оцінювання набирає певну кількість балів відповідно до визначених критеріїв. Максимальна кількість балів - 1000, серед них: доброчесніть - 250, професійна етика - 250, компетентність - 500.

16 лютого відбулась перша частина іспиту - анонімне письмове тестування, для 625 кандидатів. Визначався рівень знань у сфері права, у тому числі рівень практичних навичок та умінь у правозастосуванні. Кожен кандидат обрав одну з 4-х відповідей на 120 запитань. Тестування відбувалося протягом 4-х годин. Тестові зошити були закодовані, результати підраховував комп'ютер. Максимальна кількість балів, яку можна було набрати - 90.

По периметру залу були розміщені камери спостереження, які мали записувати тестування. За ходом оцінювання стежила моніторингова група у складі 25 спостерігачів із 7 міжнародних проектів. Спостереження вели й  представники Громадської ради доброчесності. Результати тестування були оприлюднені того ж дня, однак були закодованими. А от персоніфіковані результати стали відомими наступного дня .

«Розпаковка тестових завдань, які були доставлені засобами спеціального зв’язку» 16 лютого 2017 року.  Фото: «Юридична газета»
«Розпаковка тестових завдань, які були доставлені засобами спеціального зв’язку» 16 лютого 2017 року. Фото: «Юридична газета»

21 лютого 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України провела другу частину іспиту для кандидатів у рамках конкурсу на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду. У виконанні практичного завдання цього разу взяли участь уже 520 осіб.

Упродовж п'яти годин кандидати писали мотивувальну та резолютивну частини судового рішення на підставі матеріалів модельної судової справи. Учасникам іспиту дозволялося користуватися нормативно-правовими актами, постановами пленумів судів та інформаційними листами судів.

За процесом виконання практичного завдання всі охочі мали змогу стежити в мережі Інтернет. І знову ж таки, по периметру залу було встановлено камери спостереження. На заході були присутні моніторингова група, спостерігачі з міжнародних проектів та представники Громадської ради доброчесності. Під  час практичного завдання повторно генерувалися індивідуальні коди для кожного кандидата.

29 березня 2017 року Вищою кваліфікаційною комісією суддів України було визначено мінімально допустимий бал та загальні результати першого етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у рамках конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду. З ними всі кандидати могли ознайомитись на сайті Комісії.

Відповідно до результатів першого етапу кваліфікаційного оцінювання - іспиту - до другого етапу конкурсу на посади суддів Верховного Суду пройшли  382 кандидати. Другий етап складався із дослідження досьє та співбесіди з кандидатами. До того ж кандидати мали пройти тестування  особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей.

«Тестування особистих морально-психологічних якостей кандидатів до Верховного Суду»  4 - 8 квітня 2017 року. Автор – ВККС
«Тестування особистих морально-психологічних якостей кандидатів до Верховного Суду» 4 - 8 квітня 2017 року. Фото: ВККС

Уже з 4 по 8 квітня кандидати проходили тексти по чотирьох методиках, кожен відрізняється структурою та кількістю запитань. Три групи тестів, а саме: HCS Integrity Check, BFQ-2, MMPI-2, є психодіагностичними, а General skills test - це оцінка загальних здібностей кандидата. 8 квітня у них відбулись інтерв'ю з психологами.

«Співбесіди з кандидатами на посади суддів ВС», 21.04-25.05.2017 Фото: ВККС
«Співбесіди з кандидатами на посади суддів ВС», 21.04-25.05.2017 Фото: ВККС

А 21 квітня Комісія розпочала співбесіди з кандидатами на посади суддів ВС. Усі співбесіди відбувались у режимі онлайн та транслювалися на канал Комісії в Уoutube. Окрім того, під час співбесід були присутні і представники громадськості - Громадська рада доброчесності, яка формувала та надавала Комісії свої висновки або інформацію про кандидатів.

Після співбесід, 25 травня, Комісія для 226 кандидатів оголосила перерву до закінчення всіх співбесід та формування результатів рейтингів. Було вирішено, що питання щодо 105 кандидатів розглядатиметься у пленарному складі Комісії, оскільки ці особи отримали негативні висновки від Громадської ради доброчесності. 27 кандидатів не підтвердили здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді.

«Пленарні засідання щодо кандидатів, стосовно яких було оголошено перерву», 6.06 – 17.07.2017  Фото: ВККС
«Пленарні засідання щодо кандидатів, стосовно яких було оголошено перерву», 6.06 – 17.07.2017 Фото: ВККС

З 6 червня до 17 липня Комісія проводила пленарні засідання щодо кандидатів, стосовно яких було оголошено перерву. А 18 липня вже були оголошені результати.

Відповідно до них, на основі досліджень досьє та співбесід із кандидатами, зокрема під час пленарних засідань в рамках другого етапу кваліфікаційного оцінювання, проведених ВККС з 21 квітня по 17 липня 2017 року, 59 (40%) кандидатів із негативними висновками Громадської ради доброчесності припинили участь у конкурсі на посади суддів Верховного Суду. З них 51 кандидат не підтвердив здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді.

27 липня 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України під час пленарного засідання затвердила рейтинг 320  кандидатів на посади суддів Верховного Суду. 120 осіб стали переможцями конкурсу. Серед них -16 науковців, 9 адвокатів та 4 кандидата із сукупним стажем. (До речі, у Португалії, скажімо, передбачено квоту в 10% для категорії «не судді» у складі Верховного суду).

Зрештою, ці рейтинги і були направлені у ВРП для ретельного аналізу.

«Співпраця ВККС та  Проекту ЄС «Підтримка реформ юстиції в Україні»
«Співпраця ВККС та Проекту ЄС «Підтримка реформ юстиції в Україні»

Як наголошують організатори, всі конкурсні процедури були розроблені та реалізовані за участі та підтримки українських та міжнародних експертів, в тому числі Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та USAID «Нове правосуддя», «ОС Україна».

Зарубіжні експерти схвально оцінили зусилля України по прозорому формуванню складу майбутнього Верховного Суду. На їх думку, ВККС змогла  акумулювати кращі західні зразки та за сприяння європейських фахівців розробила власні методології оцінювання і модель конкурсу. Про це у своїх інтерв'ю говорили, зокрема, спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя («Важливо, щоб український народ довіряв новій судовій системі як незалежній та позбавленій корупції ») та керівник групи експертів проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас («Не знаю жодної країни, яка розбудовувала б Верховний Суд шляхом проведення конкурсу»).

Дивіться ретроспективу конкурсу у цифрах і фактах за посиланням https://www.slideshare.net/HQCJU/071116290917

Укрінформ започатковує проект, в рамках якого має намір познайомити українців з новими обличчями Верховного Суду, розповісти про тих, хто вперше надягне суддівські мантії, хто прийшов до вищого судового органу країни з наукових і навчальних закладів, з адвокатури й інших сфер суспільної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-