МОЗ спростовує

МОЗ спростовує "драконівські" тарифи на медпослуги

Укрінформ
Заступник глави МОЗ Павло Ковтонюк прокоментував тарифи на операції, за якими українці нібито платитимуть після медреформи третинної ланки системи охорони  здоров'я, оприлюднені нардепом Ольгою Богомолець.  

Про це Ковтонюк написав на своїй сторінці у Facebook.

"Звідки опублікований в інтернеті "прейскурант"? Це - приблизні тарифи для пілотного проекту Національної академії медичних наук, МОЗ та Мінфіну. Уже цього року з чотирма інститутами Академії ми хочемо відпрацювати нову модель, коли держава оплачує тариф, а людина нічого не платить за свою операцію", - написав заступник міністра.

Ковтонюк пояснив, що приницип "гроші за пацієнтом", який впроваджується медичною реформою на всіх ланках надання медичної допомоги, передбачає сплату за конкретні медичні послуги, надані конкрентному пацієнту, - із державного бюджету. Отримувати ці кошти буде лікарня, здійснювати оплату - Національна служба здоров'я.  

"Перше: кожна послуга буде мати вартість. Ця вартість буде називатися тарифом. Коли людина звернулася до лікарні і їй надали послуги (наклали гіпс, видалили апендицит), то ми будемо знати, у скільки це обійшлося. Друге: цю суму за послуги лікарня виставить до сплати. Але (увага! attention! achtung!) не пацієнту, а державі. І саме для оплати послуг буде створено Національну службу здоров'я України. Тому третє (і головне): пацієнт не буде платити нічого за послуги, які гарантовані державою. Тобто нуль. Уся суть реформи в тому, що держава оплатить послуги за пацієнта. Цим вона і займеться з 2020 року для третинної допомоги", - написав  Ковтонюк.

Читайте також: Медреформа: Гройсман назвав "абсолютною дурницею" чутки про закриття лікарень

Окремо він зауважив, що для того, щоб держава здійснила таку оплату, у пацієнта повинно бути направлення на операцію від фахівця.

Минулого тижня народний депутат Ольга Богомолець оприлюднила на своїй сторінці у Facebook розрахунки на операції клінік третинної ланки. Вона зауважила, що потенційно українцям варто готуватися сплачувати такі суми за лікування у разі виникнення необхідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-