Прихильники Коханівського “наштормили” Святошинський суд на півмільйона

Прихильники Коханівського “наштормили” Святошинський суд на півмільйона

Укрінформ
Попередня сума збитків, яких зазнав Святошинський районний суд Києва внаслідок погромів прихильників лідера "Добровольчого руху ОУН" Миколи Коханівського, - понад 500 тисяч гривень.

Такі дані оприлюднила у вівторок прес-служба Державної судової адміністрації.

"За інформацією Державної судової адміністрації України, попередні збитки, які зазнав Святошинський районний суд міста Києва за наслідком подій 23-24 жовтня, складають понад 500 тисяч гривень", - йдеться у повідомленні. 

Голова ДСА Зеновій Холоднюк, коментуючи ситуацію, зазначив, що інакше як погромом події у Святошинському суді назвати це не може. "Прикриваючись гаслами справедливості і законності, люди, які були присутні у судовому засіданні як вільні слухачі, здійснили погром у суді, знищили дороговартісне майно і устаткування, практично паралізували роботу суду і ні на хвилину не подумали про тих громадян, чиї справи мають слухатися найближчим часом", - наголосив він.

У свою чергу в.о. голови суду Андрій Скорін назвав події, що відбували в суді під час обрання Коханівському запобіжного заходу, абсолютно неприпустимими і такими, що створюють тиск на суд. "Вважаю дії вищевказаних осіб, а особливо участь у цих подіях народних депутатів України, неприпустимими, протиправними, такими, що створюють тиск на суд, і є прямим втручанням у здійснення правосуддя з метою перешкодити виконанню службових обов’язків та містять ознаки адміністративного та кримінального правопорушення. Крім того, через вказані дії було зірвано заплановані інші судові засідання, чим було порушено права учасників процесу, у тому числі у кримінальному провадженні щодо вбивств на Майдані 20 лютого 2017 року, запланованого сьогодні на 11:30", - наголосив він.

У зв’язку із зазначеними подіями голова Ради суддів України Валентина Сімоненко звернулась з листом до Генеральної прокуратури України щодо притягнення винних осіб до відповідальності та внесення в реєстр відомостей про скоєння злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, ст 376 (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків), ст. 377 (погроза або насильство щодо судді), ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд), ст. 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу), ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст 194 (умисне знищення або пошкодження майна).

Як повідомляв Укрінформ, Коханівського затримали за звинуваченням у хуліганстві 21 жовтня. Між ним і Русланом Качмалою (позивний "Рем") виник конфлікт, який переріс у бійку та стрілянину. Коханівський кілька разів влучив у "Рема" з пістолета гумовими кулями. 

23 жовтня суд з обрання Коханівському запобіжного заходу переніс засідання на 9:00 24 жовтня. Захист Коханівського заявив, що до того часу спливе термін попереднього затримання, і поліція не має права конвоювати його знову до ізолятора. Це стало причиною того, що група прихильників Коханівського забарикадувалася в залі засідання Святошинського районного суду Києва, де й розглядалося питання про обрання запобіжного заходу Коханівському.

Прихильники Коханівського провели ніч у залі суду.

Вранці у вівторок правоохоронці взяли штурмом залу Святошинського райсуду Києва, де з ночі забарикадувалися прихильники Коханівського. Операція із зачистки зали суду тривала близько 5 хвилин. Затримано 30 людей.

Читайте також: Блокування Святошинського суду: шістьом "активістам" оголосили про підозру

Прокуратура вимагає для Коханівського запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-