Росія ігнорує листи українського омбудсмена у справі Павла Гриба

Росія ігнорує листи українського омбудсмена у справі Павла Гриба

Укрінформ
РФ поки не відповіла на жоден із п'яти листів від українського омбудсмена Валерії Лутковської щодо справи Павла Гриба, який перебуває в слідчому ізоляторі Краснодару й обвинувачується в "підготовці теракту у школі".

Про це Лутковська заявила 20 жовтня під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На жаль, тут теж досить складна ситуація у зв'язку з тим, що на п'ять листів, які були адресовані омбудсмену Російської Федерації з кінця серпня по сьогоднішній день, ми не отримали ще жодної відповіді. Я все-таки дуже розраховую на те, що буде здійснений ефективний контроль з боку омбудсмена РФ щодо ситуації із Павлом Грибом і, відповідно, що Росія виконає правило 39 (регламенту Європейського суду з прав людини - ред.), тому що адвокати Павла Гриба звернулися до ЄСПЛ. Європейський суд з прав людини має право втрутитися у справу безпосередньо", - зазначила омбудсмен.

За її словами, адвокатам Гриба вдалось переконати Європейський суд у необхідності втручання, зважаючи стан здоров'я затриманого.

Як повідомляв Укрінформ, 4 вересня 2017 року колишній прикордонник Ігор Гриб оприлюднив звернення з приводу зникнення його сина. Приблизно 24 серпня 2017 року Павло Гриб був незаконно затриманий на території Республіки Білорусь і згодом насильно переміщений в Російську Федерацію - ймовірно, за участю ФСБ РФ.

Читайте також: ФСБ "шиє" Павлу Грибу підготовку теракту в школі – російські ЗМІ

За даними російських ЗМІ, російська влада обвинувачує Гриба у "підготовці теракту в школі". Суд у Краснодарі продовжив арешт Грибу до 4 січня 2018 року.

Міністерство закордонних справ України висловило ноту протесту. У Держприкордонслужбі України зазначили, що безпідставне утримання Павла Гриба під вартою в СІЗО Краснодару за сфабрикованим звинуваченням є черговим свідченням політичного характеру справи. Крім того, ДПСУ закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на Російську Федерацію заради звільнення незаконно затриманого Гриба.

Як відомо, Павло Гриб страждає на портальну гіпертензію (підвищення тиску у ворітній вені унаслідок утрудненого кровообігу). Стан здоров'я українця, згідно з описами його адвоката, лікарі оцінюють як тяжкий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-