Сенцов у листі правозахисникам повідомив, як його етапують на Ямал

Сенцов у листі правозахисникам повідомив, як його етапують на Ямал

Скрін
Укрінформ
Незаконно засудженого в РФ українського кінорежисера Олега Сенцова етапують в місто Лабитнангі, що в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Про це він повідомив у листі челябінським правозахисникам Миколі й Тетяні Щур, які передали Укрінформу копію послання.

Лист було написано 27 вересня з Кірова, де Сенцов перебував, за його словами, "проїздом" з Якутії на Ямал. За словами Сенцова, за час етапу він побував у кількох пенітенціарних установах Іркутська, Омська і Кірова, що "вважаються страшними". Ніяких заходів фізичного впливу, а також таких, що принижують людську гідність за час етапування до нього не застосовували.

Ось повний текст листа:

«Микола і Тетяна, вітаю!

Пишу вам проїздом з м. Кірова. Проїжджав нещодавно ваші краї в своєму черговому вояжі, який мені абсолютно безкоштовно, з харчуванням і посиленою охороною влаштував ФСВП РФ. Прямую з Якутії на Ямал через Сибір і Урал.

Я вже прикинув, що за ці три з гаком роки, завдяки цьому російському туроператору, зміг подивитися всі великі річки Росії: Волгу, Каму, Об, Єнісей і Лєну. Навіть краєм бачив Байкал з віконця повітряної в'язниці на рейсі чартером Якутськ - Іркутськ. Тепер знову маю намір не тільки подивитися Об, але й тимчасово оселитися десь в районі її впадання в однойменну Губу! Назва місця - Лабитнангі (сподіваюся, що правильно написав), це десь поруч з Харпом, «Полярною совою» і полярними ведмедями. Гарантують полярну ніч і північне сяйво. Як на мене, то було би дуже нерозумно відмовлятися від такої втішної пропозиції, тим більше, що моєї думки ніхто особливо не питав. Дорогою оглянув кілька місць, що вважаються «страшними»: Іркутськ, Омськ, ось тепер Кіров. Купин не зібрав, нічого такого, що принижує гідність або фізичного впливу не було помічено. Режим, але на «будьте люб'язні». Часи змінюються або вміло прикидаються? Сподіваюся, що все-таки перше. Листів ваших в Якутії не отримував, хоча знав, що ви мені писали. Писав одного від себе, але, судячи з усього, він теж не дійшов. Якутія в цьому плані якась чорна діра.

В цілому в мене все добре, самопочуття нормальне, політ проходить благополучно. Передавайте всім нашим привіт!

На цю адресу писати, звісно, не треба - зараз возять по етапах швидко, тож я рушу далі раніше, ніж ви отримаєте цього листа. (Сподіваюся, що отримаєте, якщо Кіров не як Якутія).

На цьому дозвольте відкланятися.

Окремий привіт Саші Кольченку. Не сумніваюся, що в нього все добре: Тундра не пропаде!

Всього вам найкращого!

З повагою,

Олег Сенцов

27.09.17 р.»

Читайте також: Фільм про Сенцова номінували на міжнародну премію Silver Eye-2017

Тетяна Щур в бесіді з кореспондентом Укрінформу так прокоментувала лист: «Випереджаючи питання з географії, які всі здивовано ставлять, повідомляю, що з Тюмені немає залізничної гілки на Ямал. Який "туроператор", така й географія».

Місто Лабитнангі знаходиться дещо північніше Північного полярного кола. Його населення складає трохи більше 26 тисяч чоловік.

Як повідомлялося, режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ РФ в окупованому Криму навесні в 2014 році. Їх етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові. Російський суд 25 серпня 2015 року засудив Сенцова і Кольченка до 20 і 10 років ув'язнення відповідно. Обидва провину не визнали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-