Журналісти просять розслідувати випадки нападів на представників преси

Журналісти просять розслідувати випадки нападів на представників преси

Укрінформ
Представники ЗМІ під час робочого засідання Ради з питань професійної діяльності журналістів при Адміністрації Президента передали до Міністерства внутрішніх справ та Генпрокуратури список проблемних питань, які мають бути розслідувані.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк.

 «До засідання ми опрацювали, перевірили, і підготували список кейсів по категоріям напади на журналістів (20 випадків), перешкоджання (62 випадки), погрози (25 випадків), та знищення та пошкодження майна журналістів та напади на офіси ЗМІ (17 випадків). Ці кейси ми передали для розслідування до МВС та ГПУ», - написала Романюк.

За її словами, представники ЗМІ розраховують почути відповіді про прогрес роботи у цих справах на наступному засіданні 23 листопада. 

Окремо були поставлені питання щодо справи про вбивство Павла Шеремета. "Ми питали, чому закрили абсолютно всі судові рішення у цій справі. На нашу думку, це невиправдано, і навпаки складається враження, що закрили, щоб не було критики. Також ми вимагали підсилити слідчу групу закордонними спеціалістами, зокрема, з дешифровки відео. Ми передамо до МВС контакти, за якими вони можуть звернутися до іноземних представництв для підсилення слідчої групи", - написала Романюк.

Виконавчий директор ІМІ повідомила, що на засіданні також обговорювалася справа, що стосується нападу працівників Управління державної охорони на знімальну групу Михайла Ткача програми "Схеми". «Ми вимагаємо зареєструвати справу за ст.171 Кримінального кодексу України, а не як звернення громадян. Розслідувати її і покарати винних відповідно до українського законодавства", - додала вона.

Читайте також: Вбивство Шеремета: Луценко не зміг сказати, коли завершать слідство

 Також Романюк повідомила, що передали інші резонансні справи.

"Зокрема, пов'язані з неправомірними діями працівників поліції (в цьому році - це кейси Максима Требухова і Наталі Нагорної, ми передали ці питання до уваги прокуратури). Ми також надали інформацію про побиття журналістів в регіонах, усі справи про підпали машин, офісів", -  зазначила вона.

"Окремо передали прес-службі СБУ запитання від українських журналістів щодо ненадання відповідей на запити про доступ до публічної інформації... Також спитали про видворення іноземних журналістів з України. Начебто, з іспанських журналістів таки зняли статус персон нон-грата (але СБУ про це ще має офіційно оголосити)", - додала керівник ІМІ.

Також звернення від ІМІ до ГПУ та АП передали щодо справи узбецького журналіста-розслідувача Нарзулло Охунжонова, який просить політичного притулку в Україні, і зараз перебуває в СІЗО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-