Вандалізм у Польщі: Київ просить у Варшави

Вандалізм у Польщі: Київ просить у Варшави "належної охорони" для консульств

Укрінформ
Посольство України в Польщі направило дипломатичну ноту МЗС Польщі щодо образливих написів на будівлі українського консульства в Ряшеві та просить взяти під охорону всі консульські установи України в РП.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"Посольство України в Польщі направило ноту до МЗС Польщі з проханням провести відповідне розслідування і надати належну охорону нашим консульським установам на території Польщі. Крім цього, у мене була розмова з цього приводу із заступником глави МЗС Польщі Бартошом Ціхоцьким", - повідомив Дещиця.

За його словами, після виявлення образливих написів на будівлі почесного консульства генконсульство України в Любліні, а також почесний консул України в Ряшеві Єжи Хшановський поінформували місцеві правоохоронні органи про цю ситуацію.

"Правоохоронні органи відразу розпочали слідство. Вони мають записи з відеокамер, і сподіваємося, що це допоможе швидко встановити зловмисників", - заявив Дещиця.

Український дипломат зауважив, що інцидент у Ряшеві вписується у тенденцію, яка спостерігається упродовж останніх двох років. 

"Спочатку були провокації проти українських місць пам'яті в Польщі, потім - польських місць пам'яті в Україні, а згодом почалися провокації проти дипломатичних установ. Зараз важливо знайти і покарати зловмисників, аби можна було запобігти подібним інцидентам в майбутньому", - констатував український дипломат.

Як інформувало агентство, на будинку консульства невідомі вандали написали польською мовою: "Україна - ОУН-УПА", "Waffen SS Galitzien", біля герба України намалювали шибеницю і напис Raus (нім. мовою "геть"), свастику і напис російською "нет".

Читайте також: Вандали “розмалювали” консульство України у польському Ряшеві

Україна має у Польщі три генконсульства (Краків, Люблін, Гданськ), консульський відділ у Варшаві, а також вісім почесних консульств (Щецін, Познань, Вроцлав, Зелена Гура, Бидгощ, Холм, Ряшів та Перемишль).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-