У Києві презентували альбом-каталог

У Києві презентували альбом-каталог "Бабин Яр – пам’ять на тлі історії"

Фото
Укрінформ
Вийшов у світ альбом-каталог "Бабин Яр – пам’ять на тлі історії". Він став продовженням комплексу заходів, які відбувалися в Києві рік тому з нагоди 75-их роковин трагедії Бабиного Яру. 

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович під час презентації цього видання.

"Після відзначення рік тому 75-х роковин Бабиного Яру заходи, спрямовані на увічнення його жертв, продовжуються. За результатами минулорічних конкурсів і виставок було підготовлено книгу, яку ми презентуємо. Також за результатами минулорічних виставок було підготовлено віртуальну виставку, що розповідає про історію Бабиного Яру і, зокрема, про найтрагічніші дні в історії Бабиного Яру в 1941 році.  Сподіваюся, що ці проекти, які ми реалізовуємо вже цього року, - мова йде про цю книгу, про віртуальний тур, про семінари, - теж будуть спрямовані на те, щоб нагадувати всім нам, чому ми повинні пам'ятати про Бабин Яр", - сказав В’ятрович. 

Упорядник альбому-каталогу, провідний науковий співробітник Музею історії міста Київ Віталій Нахманович нагадав, що 2016 року було проведено кілька проектів з метою запропонувати комплексне розв'язання проблеми Бабиного Яру. Це проекти з упорядкування території і створення майбутнього музею історії Бабиного Яру як місця розстрілів різних груп населення, місця довоєнного некрополя, місця повоєнного знищення пам'яті про жертви Голокосту та інші.

"Тобто було проведено міжнародний архітектурний конкурс ідей створення меморіального парку "Бабин Яр – Дорогожицький некрополь", який мав на меті створення меморіального парку на території Бабиного Яру і колишніх кладовищ, за результатами якого було визначено сім кращих проектів меморіального парку. Другий проект - це виставка, присвячена історії Бабиного Яру. Ці два блоки було представлено на єдиній виставці "Бабин Яр: пам’ять на тлі історії" в Музеї історії міста Київ, яка була складна для втілення, бо мала зберегти гідний баланс між різними трагедіями, що відбулися на цих теренах. Ця виставка була концептуальною пропозицією, яка могла би лягти в основу створення майбутнього Музею Бабиного Яру. Альбом включає всі матеріали цієї виставки, як історичної її частини, так і всі кращі проекти конкурсу", - сказав Нахманович, додавши, що виставка тепер існує і у віртуальному просторі.

У Києві відбулася презентація альбому-каталогу "Бабин Яр - пам'ять на тлі історії" Фото: Володимир Тарасов

Читайте також: Порошенко: Бабин Яр - це спільна трагедія єврейського і українського народів

Як підкреслив директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський, один зі способів, як планується використовувати цей альбом та інтерактивну виставку  надалі, - це запропонувати працювати з ними вчителям.

"Є ідея створити комплект, освітній ресурс, який би складався з 4-х компонентів: інтерактивної виставки, з альбому-каталогу, з методичного посібника для вчителів і документального фільму. Це дозволить викладати тему Бабиного Яру в школах та вишах України, причому не окремо, а в контексті цілісної української історії", -  зазначив Подольський.

Як зазначалося, альбом-каталог "Бабин Яр – пам’ять на тлі історії" побачив світ у видавництві Laurus. Він вийшов двома мовами - українською та англійською - і нараховує 250 сторінок. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-