Підтримка місцевих ЗМІ: Держкомтелерадіо пропонують зібрати експертів

Підтримка місцевих ЗМІ: Держкомтелерадіо пропонують зібрати експертів

Укрінформ
Центр демократії та верховенства права пропонує Державному комітету телебачення і радіомовлення організувати експертне обговорення щодо можливості державної підтримки реформованим виданням місцевої сфери розповсюдження.

З такою пропозицією виступила юрист Інституту Медіа Права Центру демократії та верховенства права Катерина Кулина 26 вересня під час засідання громадської ради при Держкомтелерадіо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Місцева преса - це ті джерела інформації, яким довіряють місцеві жителі. Наразі триває процес роздержавлення. Багато місцевих видань у зв'язку з цим отримують одночасно і свободу у своїй редакційній політиці, але при цьому вони є дуже фінансово нестабільними. Тому було би добре розробити таку модель державної підтримки, яка могла би гарантувати, що місцеві видання стануть фінансово незалежними, але разом з тим вони будуть покращувати свою якість. Для того, щоб розробити таку модель, ми пропонуємо зібрати експертне обговорення, до якого залучити представників Держкомтелерадіо, громадських організацій і, можливо, представників місцевих видань", - сказала Кулина.

Читайте також: Наливайко про реорганізацію Укртелефільму: Маємо вирішити три головні завдання

При цьому вона зазначила, що метою не є збереження всіх реформованих видань, а проведення натомість прозорого конкурсу.

"Практика інших країн полягає у тому, що ті видання, які найбільше хочуть вижити і показують, що вони здатні створювати власний якісний контент і яким довіряють, вони можуть на конкурсних засадах отримати цю підтримку", - уточнила юрист Інституту Медіа Права.

Для прикладу вона навела досвід міжнародної громадської організації "Артикль-19", яка в 2012 році на підставі резолюцій Парламентської Асамблеї Ради Європи та стандартів західних країн розробила стандарти державної фінансової підтримки, яку надають з метою розвитку плюралізму. Разом з тим визначені критерії, на основі яких вона надається,  зокрема наклад. При цьому уповноважений держорган і редакції щорічно мають звітувати за розподіл і використання коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-