Мовні квоти: Нацрада за півроку оштрафувала радіостанції на понад 630 тисяч

Мовні квоти: Нацрада за півроку оштрафувала радіостанції на понад 630 тисяч

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення за півроку оштрафувала 15 радіостанцій на майже 634 тис. грн за порушення мовних квот.

Про це повідомив голова Нацради Юрій Артеменко 19 вересня під час прес-конференції в Укрінформі.

“За останні півроку ми зафіксували лише 15 порушень закону, через що нарахували штрафів на загальну суму майже 634 тис. грн. З огляду на те, що штраф за невиконання квот становить 5% від суми ліцензійного збору, радіостанції намагаються перевиконувати квоти, щоб випадково не порушити закон”, – пояснив Артеменко.

Найвища сума штрафу у сумі 215,6 тис. грн була нарахована радіостанції "KISS FM", де частка україномовних пісень становила 24% на противагу законодавчо визначеним 25%. За порушення ж закону в частині ведення передач державною мовою найбільший штраф регулятор застосував до одеської радіостанції "Радіо ГЛАС" - 43,2 тис. грн.

При цьому Артеменко наголосив, що регулятор діє безкомпромісно в кожному випадку правопорушення. Навіть якщо йдеться про недовиконання квоти на 0,1%.

"Саме це й дозволило нам забезпечити виконання закону всіма ліцензіатами. Кожне порушення – це скоріш виняток з правила, який обумовлений, головним чином, технічними причинами”, – сказав голова Нацради.

Читайте також: Радіостанції перевиконують мовні квоти на пісні в середньому на 7% - Нацрада

Як повідомляв Укрінформ, 8 листопада 2016 року набув чинності закон "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)". Згідно з документом квота на пісні українською мовою у радіоефірі в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводиться поступово: протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30%, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

У Нацраді прогнозують, що збільшення мовних квот із 8 листопада 2017 року призведе до зростання середнього показника ротації україномовних пісень до 37% в ефірі загальнонаціональних радіостанцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-