В школах України як предмет вивчають 30 мов - Міносвіти

В школах України як предмет вивчають 30 мов - Міносвіти

Укрінформ
Як предмет в школах України вивчають 30 мов. Вісьмома мовами викладають у початкових школах, де навчаються діти - представники національних меншин, шістьма мовами - у загальноосвітніх навчальних закладах.

Про це йдеться у відповіді Міністерства освіти та науки на запит Укрінформу.

"У загальноосвітніх навчальних закладах України здійснюється навчання шістьма мовами (українською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською), у початковій школі вісьмома (українською, болгарською, молдовською, польською, російською, румунською, словацькою, угорською), як предмет вивчається 30 мов",- повідомило Міносвіти.

Також у всіх загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин вивчається як окремий предмет мова та література відповідної меншини.

"Думка про те, що розширення вивчення української мови в загальноосвітній середній школі для представників національних меншин України призведе до зниження якості вивчення національних мов, є хибною", - зазначили у Міністерстві.

Читайте також: Закон "Про освіту" майже готовий до підписання - нардеп

За даними Департаменту середньої та дошкільної освіти, в 2016-2017 навчальному році в Україні налічується 581 навчальний заклад з російською мовою викладання, в яких навчається 355 955 учнів; 75 шкіл (16 139 учнів) та 3 школи (2693 учні) - з румунською та молдовською мовами викладання відповідно, 71 школа (16 020) - угорською, 5 (1785) - з  польською мовою викладання.

При цьому діти - представники національних меншин мають змогу вивчати рідну мову факультативно і в гуртках. Також мови і літератури національних меншин викладаються як предмет в школах, де викладання ведеться державною мовою. Так, як предмет рідну мову вивчає в школах 919 тисяч маленьких росіян, 4 181 дітей, які належать до румунської спільноти, 1110 дітей угорської національної меншини, 2474 учня вивчають молдовську мову, 45 964 - польську. Також є класи, де мовою навчання є словацька - 145 дітей (218 вивчають рідну мову як предмет) і болгарська - 61 дитина (7 897 дітей вивчають болгарську як предмет).

Крім цього, як предмет вивчають рідну мову в українських школах гагаузи, греки, кримські татари.

В системі вищої освіти за спеціальністю філологія вивчають 29 мов, в тому числі кримсьтатарську, польську, російську, румунську, болгарську, білоруську, угро-фінські мови, східні мови.

У міністерстві зауважили, що незважаючи на те, що у всіх школах з навчанням мовами нацменшин викладається і державна мова, рівень оволодіння школярами нею вкрай низький, що підтверджується результатами ЗНО з української мови. Тому Міністерство розробило додаткові заходи щодо формування мовних компетенцій школярів, оволодіння ними як рідною, так і державною мовами, які включають в себе в тому числі і модернізацію навчально-методичного забезпечення шкіл, і підготовку педагогічних кадрів.

Читайте також: Дипломатичний нонсенс: МЗС Угорщини шантажує Україну за закон, якого ще нема

Водночас у МОН наголошують, що забезпечення навчання представників національних меншин здійснюється відповідно до Конституції України та законодавчих актів, а також "міжнародних норм та рекомендацій, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою та з урахуванням Гаазьких рекомендацій Верховного комісара ОБСЄ щодо прав національних меншин на освіту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-