Світ відзначає День грамотності

Світ відзначає День грамотності

Укрінформ
Світова громадськість 8 вересня відзначає Міжнародний день грамотності.

Цього дня у 1966 році ЮНЕСКО офіційно проголосила 8 вересня Міжнародним днем грамотності з метою активної мобілізації міжнародного співтовариства і сприяння поширенню грамотності, як інструмента розширення прав і можливостей окремих осіб, громад і суспільств. 

Попри розвитку науки і технологій, на сьогодні чимало людей на нашій планеті не вміють читати й писати, а боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою. Мета Міжнародного дня грамотності – вкотре наголосити, що бути грамотним важливо як для кожної людини окремо, так і для суспільства в цілому. 

Грамотність – одне з засадничих прав людини і основа для навчання протягом усього життя. Вона є абсолютно необхідною умовою соціального росту і розвитку людського потенціалу завдяки своїй властивості реформувати життя. Для окремих осіб, сімей і громад вона є інструментом значного розширення прав і можливостей, що дозволяє значно підвищити рівень доходу і скріпити взаємозв’язок зі світом. 

Грамотне суспільство – це динамічне суспільство, члени якого обмінюються ідеями і беруть участь у дискусіях. У той же час, безграмотність є суттєвою перешкодою на шляху до поліпшення якості життя, більш того, вона може стати причиною соціальної ізоляції та насилля. 

Читайте також: Президент призначив стипендії кращим учням шкіл

Наразі, за статистикою, рівень грамотності дорослого населення України складає 99,7%. Зазначений показник є досить високим, навіть для таких країн як Велика Британія, Ліхтенштейн та Швейцарія. 

Темою Дня-2017 є «Грамотність в цифровому світі». 7-8 вересня в штаб-квартирі ЮНЕСКО проходить захід, присвячений питанням зміцнення навичок грамотності в суспільстві, де стрімко поширюються цифрові ЗМІ, а також дослідженню ефективних програм зі сприяння розвитку грамотності шляхом використання цифрових технологій. Крім того, відбудеться церемонія нагородження Міжнародними преміями ЮНЕСКО в області грамотності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-