Адвокати розказали, яку

Адвокати розказали, яку "лазівку" до України знайшов Саакашвілі

Укрінформ
Захисники екс-голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі заявляють про відсутність офіційної заборони йому у в'їзді, тому звертатимуться до суду, якщо їх підзахисного не пустять до України. 

Про це на прес-конференції заявив адвокат Саакашвілі Маркін Галабала, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Держава Україна може винести незаконне рішення про заборону йому у в'їзді. На даний момент у нас відсутня інформація про те, що таке рішення є, але якщо воно буде, це буде завідомо неправосудне та незаконне рішення. Він не вчиняв жодного злочину, жодного адміністративного правопорушення, його повернення не створить загрози національній безпеки чи громадському порядку. Тому якщо раптом 10 вересня виявиться, що держава Україна чи СБУ, ДПСУ, міграційна служба винесуть рішення про заборону в'їзду, це означатиме, що відповідні посадові особи вчинили злочин, передбачений статею 364 Кримінального кодексу - перевищення влади або службових повноважень. Всі ці рішення будуть оскаржуватмся у суді", - сказав адвокат.

Він зазначив, що українське законодавство не забороняє особистої участі громадянина у процесі подання заяви та участі в судовому засіданні. "Якщо держава Україна позбавить громадянина України цього права, це означатиме порушення національного та міжнародного законодавства", - заявив адвокат.

За його словами, Саакашвілі має намір скористатися цим правом або як громадянин України, або як особа без громадянства, яка постійно проживає на території України. Галабала нагадав, що рішення про позбавлення громадянства було ухвалено тоді, коли Саакашвілі перебував за кордоном. "Через недоліки національного законодавства він не може фізично виготовити два документи, які б надали йому право повернутися - це посвідка на повернення, яка видається посольством України в іноземних державах, або це посвідка особи без громадянства для перетину кордону. Ці два документи він не може виготовити за кордоном в силу недоліків національного законодавства", - сказав він 

Однак, зауважив адвокат, цей правовий вакуум, в якому опинився Саакашвілі, не звільняє державу від виконання своїх зобов'язань пустити на територію України або свого громадянина, або ж особу без громадянства, яка постійно перебуває в Україні.

"Відсутність такого правового механізму не дає права державі, як суб'єкту міжнародних відносин, не пускати Михайла Саакашвілі на територію", - підкреслив він.

Також на прес-конференції зазначалося, що на кордоні буде розгорнуто штаб на підтримку Саакашвілі, там будуть присутні його однопартійці, його прихильники. Вони готові перебувати у цьому штабі на кордоні стільки, скільки це буде потрібно разом зі своїм лідером, оскільки після того, як Саакашвілі перетне кордон Польщі, повернутися туди йому буде проблематично.

Читайте також: Прикордонники показали, як "затримували" речницю партії Саакашвілі

Як повідомляв Укрінформ, екс-президент Грузії Сакашвілі отримав українське громадянство згідно з указом Президента України наприкінці травня 2015 року. Саакашвілі очолював Одеську обласну державну адміністрацію з 30 травня 2015 року по 9 листопада 2016 року, після чого оголосив про відставку.

26 липня Президент Петро Порошенко припинив йому українське громадянство. За даними Адміністрації глави держави, причина такого рішення - надання Саакашвілі недостовірної інформації під час оформлення заяви на громадянство (у Грузії на Саакашвілі порушено чотири кримінальні справи, у тому числі про розтрату бюджетних коштів та перевищення службових повноважень).

Захист екс-губернатора заявив, що подасть до суду позов з приводу позбавлення громадянства. 21 серпня Саакашвілі заявив про намір 10 вересня повернутися в Україну з Польщі через пункт пропуску "Краковець".

Головна прокуратура Грузії направила до правоохоронних органів України запит про екстрадицію Саакашвілі.

Президент Петро Порошенко 1 вересня заявив, що питанням можливого повернення в Україну Саакашвілі, позбавленого громадянства, мають займатися МВС, міграційна та прикордонна служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-