Янукович живе на дачі Будьонного - розслідування Медузи

Янукович живе на дачі Будьонного - розслідування Медузи

Фото
Укрінформ
Журналісти "Медузи" стверджують, що знайшли дачу екс-президента України Віктора Януковича у Підмосков'ї.

Розслідування "Колишній президент у колишній садибі Будьонного" грунтується на фото американського режисера Олівера Стоуна та інтерв'ю депутата Держдуми Йосипа Кобзона.

Так, у грудні-2014 Стоун повідомляв у Фейсбуці, що розмовляв із Януковичем для свого нового фільму "Україна в огні" чотири години, і супроводив повідомлення двома фотографіями. На одному зі знімків Стоун і Янукович стоять у зимовому парку, обнесеному високим цегляним парканом.

25 серпня співак і депутат Держдуми Йосип Кобзон в інтерв'ю виданню "Дні.ру" розповів, що його сусід по селищу Баковка - Янукович: "Паркан до паркану зі мною - ми цю споруду жартома називаємо "Китайська стіна" - сьогодні живе колишній президент України Віктор Янукович. Його туди поселили після революції на Майдані. Огорожу такої висоти ви і уявити собі не можете! Ця дача у Баковці контролюється нашими відповідними органами. Але від кого ти ховаєшся? Адже якщо захочуть тебе дістати, то дістануть де завгодно".

"Медуза" з'ясувала, що, судячи з усього, Янукович живе на державній дачі, яка належить одному з підрозділів МВС РФ.

Згадана Кобзоном "Китайська стіна" - масивний паркан - поділяє володіння співака з окремим земельним наділом площею трохи більше 4 гектарів (його адреса — Одинцово, Паркова алея, будинок 11). Ця ділянка належить федеральній казенній установі "Заміський будинок прийомів "Русичі" при МВС.

Читайте також: Янукович поїхав з Межигір’я з одним лише портфелем - адвокат

Згідно з даними Росреєстра, земельна ділянка у Баковці призначена для "будинку прийомів, розміщення іноземних фахівців". На території держдачі знаходиться триповерховий цегляний будинок площею 2076 квадратів, а також двоповерхова будівля для господарських потреб у 768 кв. м: в ньому розташовані басейн з доріжками довжиною 25 метрів, комплекс саун, кухня та складські приміщення.

"Раніше на цій території знаходилася дача маршала Будьонного. Вже тоді місцеві мешканці обурювалися високим парканом, використовуючи те ж порівняння, до якого в 2017 році вдався Йосип Кобзон", - наголошується в розслідуванні.

Після смерті Будьонного дача перейшла державі. Одним із останніх пожильців держдачі у Баковці був губернатор Московської області Борис Громов, який жив тут до літа 2012 року.

Читайте також: Журналісти показали ймовірний маєток Януковича у Підмосков'ї

"До держдачі прокладена окрема дорога - Паркова алея, яка виходить, минаючи селище, відразу на трасу, що веде до Мінського шосе. Як розповідають місцеві жителі, кожен день кортеж із кількох джипів виїжджає з території близько 11 ранку і повертається через кілька годин. Рік тому джерела "Медузи" розповідали, що приблизно в цей час Віктора Януковича можна зустріти у фітнес-клубі World Class у Жуковці", - йдеться у публікації.

Співрозмовник видання, який побував у будинку прийомів "Русичі" у Баковці на початку 2010-х років, підтвердив, що простір, в якому Віктор Янукович давав інтерв'ю Оліверу Стоуну, схоже на камінну вітальню будинку прийомів Баковки. Він же зазначає, що інтерв'ю з екс-міністром внутрішніх справ України Віталієм Захарченком Стоун, найімовірніше, проводив на літній терасі будинку, звідки видно галявину і господарський корпус із басейном.

Відзначається, що з березня-2014 власники держдачі збільшили обсяг послуг, що замовляються для обслуговування будинку прийомів у Баковці. Зокрема, зросли обсяги вивезення сміття і відходів. Крім того, почали замовляти сажотрусів для очищення димових труб, камінів та котелен. З літа 2015 р. тут шість разів на рік стрижуть газони (тоді ж на території провели роботи по поліпшенню технічного стану басейну, двох купелей, а також чаші джакузі і чаші водоспаду).

"Із того ж 2014 року установа "Заміський будинок прийомів "Русичі" стала власником кількох об'єктів у Криму. Їй, зокрема, належить оздоровчий табір "Кристал" в Алушті, а у квітні-2017 губернатор Севастополя передав "Русичам" територію оздоровчого табору імені Комарова, розташованого в селищі Форос на березі Чорного моря", - вказується у розслідуванні.

Читайте також: Новий адвокат Януковича каже, що не встигне до 6 вересня вивчити справу

Один із дачників розповів "Медузі", що на минулих новорічних канікулах у місцевому парку зустрів Віктора Януковича в компанії кількох міцних чоловіків. "Помічники по господарству говорили, що на дачі Будьонного живе Янукович, але особисто я бачив його тільки один раз, - каже співрозмовник. - Вони ведуть себе скромно, не шумлять і не привертають уваги".

Водночас, як заявив адвокат Віталій Сердюк, який представляє інтереси Віктора Януковича в судовому процесі у справі про держзраду, інформація про те, що екс-президент живе у Баковці, не відповідає дійсності. "Адреса, яка відповідає його місцю проживання, — це Ростов-на-Дону, вулиця Єременко, 81. Ця адреса підтверджена, (прокуратурі – ред.) надані всі документи", - стверджує він.

За даними Росреєстра, власник зазначеного будинку в Ростові-на-Дону - бізнесмен Сергій Гончаров, з яким "Медузі" не вдалося зв'язатися.

Фото: Іван Голунь, Медуза

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-