Громадян обурює антиукраїнська агітація на російських каналах – Урядовий контактний центр

Громадян обурює антиукраїнська агітація на російських каналах – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Забезпечення інформаційної безпеки України є найважливішою функцією держави, справою всього Українського народу. Це твердження записано в Основному Законі нашої країни – Конституції. І сьогодні це твердження набуває більш конкретного значення у рамках протидії з боку України зовнішній агресії.

Указом Президента України від 25 лютого 2017 року затверджено рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про Доктрину інформаційної безпеки України». Метою Доктрини є уточнення засад формування та реалізації державної інформаційної політики, насамперед щодо протидії руйнівному інформаційному впливу Російської Федерації в умовах розв’язаної нею гібридної війни.

Зокрема, на Міністерство інформаційної політики документом покладено завдання щодо організації та забезпечення моніторингу засобів масової інформації та загальнодоступних ресурсів вітчизняного сегмента мережі Інтернет з метою виявлення інформації, поширення якої заборонено в Україні. Мінінформполітики також має здійснювати моніторинг загроз національним інтересам і національній безпеці в інформаційній сфері.

Для провадження ефективної національної інформаційної політики уряд здійснив низку заходів. Так, за інформацією Міністерства інформаційної політики, 4 серпня 2017 року завершено монтаж нової 134-метрової вежі, що неподалік села Бахмутівка Новоайдарського району Луганської області. Завдяки новій вежі зросте якість та ефективність українського телерадіомовлення в регіоні. У Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення повідомили, що для Бахмутівської РТС на першому етапі виділено 3 аналогових канали, 7 – цифрових і 4 FM-радіочастоти. Буде забезпечено мовлення програм Національної суспільної телерадіокомпанії України: «UA: Перший», «Українське радіо», регіональних програм «ЛОТ» і «Пульс», а також радіостанції Міністерства оборони України – «Армія FM».

Слід зазначити, що це вже третя вежа, яку було побудовано впродовж останніх двох років (після Краматорської і Чонгарської). Отже, нові вежі діють в Херсонській, Донецькій і Луганській областях. При цьому розвиток телекомунікаційної інфраструктури продовжуватиметься.

Велику роль у протидії інформаційній війні відіграє громадськість, люди з активною життєвою позицією, про що, зокрема, свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 300 звернень щодо забезпечення трансляції українських національних, у тому числі державних теле- та радіоінформаційних ресурсів, а також стосовно проблем, пов’язаних із блокуванням проросійських інформаційних каналів.

Наведемо питання, які переважали у зверненнях громадян: трансляція (наявність та якість) теле- та радіоінформаційних каналів на тимчасово окупованих територіях, територіях проведення АТО та прилеглі до них райони (у т.ч. питання трансляції антиукраїнських, проросійських каналів, контролю ефірного простору); функціонування дротового радіомовлення в окремих областях України (переривання чи відсутність трансляції); забезпечення трансляції провайдерами всіх рівнів (технічні й правові аспекти).

Так, мешканець с. Миколаїв Львівської області запропонував відновити роботу Першого каналу Українського радіо та Львівського обласного радіоканалу на ультракоротких радіохвилях. Філія ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Центральна дирекція «Українське радіо» розглянула дане звернення і поінформувала заявника про те, що згідно з проектом створення єдиної мережі для Першої програми Українського радіо з використання сучасного обладнання, програма УР-1 транслюється стереопередавачем у верхньому УКХ-діапазоні (тобто FM-діапазоні) на частоті 103,3 МГц.

Заявниця з м. Одеса зателефонувала на урядову «гарячу лінію» та поскаржилася, що з початку року в місті відключені всі канали центрального телебачення України. Жінка обурюється, що через відсутність можливості перегляду каналів українського телебачення вона змушена переглядати російські канали. Як повідомили у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення, канали провідних вітчизняних телевізійних груп: «1+1 «Media» (зокрема, «1+1», «2+2», «ТЕТ»); «StarLightMedia» (зокрема, «ICTV», «Новий канал», «СТБ»); «МедіаГрупУкраїна» (у тому числі «Україна», «НЛО TV», «Індиго TV») та інші вже присутні у кабельних мережах м. Одеса.

Житель м. Слов’янськ Донецької області зателефонував на урядову «гарячу лінію» зі скаргою на одного з провайдерів кабельного телебачення, що транслює велику кількість російських каналів, де, на його думку, відбувається антиукраїнська агітація, а це є неприпустимим, особливо в регіоні проведення антитерористичної операції. Чоловік просив уплинути на провайдера кабельного телебачення в Донецькій області. Розглянувши цю скаргу, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надала роз’яснення щодо існування Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і вимогам законодавства України, до якого час від часу вносяться зміни. Даний провайдер здійснює ретрансляцію програм, які внесено до зазначеного Переліку.

На жаль, непоодинокими є випадки надання органами державної влади, колегіальними органами формальних відповідей на звернення громадян, що викликає їх справедливе обурення. Урядова «гаряча лінія» дає можливість забезпечити оперативність реагування на проблемні питання, порушені у телефонних та електронних зверненнях громадян, і скоротити термін їх вирішення.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-