Як з ціни 1,99 грн за кіло кавуна «намалювати» 7,99

Як з ціни 1,99 грн за кіло кавуна «намалювати» 7,99

Аналітика
Укрінформ
 Хто винен в тому, що смугаста ягода під кінець літа стала розкішшю на столі українців

Здається, другої баржі з кавунами можна не чекати – везти нічого. Херсонські кавуни попалило сонцем та побило градом. Настільки масово, що навіть на традиційний кавуновий фестиваль у Голій Пристані виставити було нічого. Фермери, як і усі любителі кавунів, рано раділи можливостям, що відкривалися у зв’язку із запуском вантажної логістики Дніпром. Урожаю кавунів з полів тих 18 фермерів, що брали участь у тестовій доставці, вистачило, щоб загрузити лише одну баржу. І, відповідно, цих кавунів вистачило лише на один атракціон щедрості у столичних магазинах. Зараз ціна на смугасту ягоду в торгівельних мережах Києва підскочила до 7-8 грн - разів у три від тієї мінімальної, яку змогли продемонструвати кавуни «з баржі».

Уся цьогорічна кавунова історія нагадує гостросюжетний фільм, яку з цікавістю дивиться уся країна – з зав’язкою (спочатку ми в Укрінформі раділи перемозі - "Одна баржа Дніпром..."), інтригою (потім сумнівалися "Агов, на баржі!..."), а тепер відчуваємо, що зрада десь ходить поруч. Може, й зарано драматизуємо. Але огляду на pr-тишу, залишається не зрозумілою перспектива доставки річковим «автобаном» іншої плодово-овочевої продукції Півдня. Нинішній «господар» Дніпра власник компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський публічно налаштований рішуче, але про конкретні плани ні він особисто, ні його офіс поки нічого не повідомляють. Щоб, бува, не передумав…

Твіттером кавуна не наїсишся

Баштанний сезон добігає кінця - кавуни закінчуються: жарка погода та шквали пошкодили значну частину урожаю пізніх сортів, на які так сподівалися херсонські фермери. Можливо, ще на одну баржу кавунів і набереться. Але попит переважає пропозицію, закупівельна ціна вже далека від липневої, тому розраховувати на дешеву природну «нирко-очисну» дієту вже не доводиться.

Екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко в своєму FB запитує:

А дописувачі Твіттера йому відповідають: 

З твіттеріанином, наразі, важко не погодитися. Друга баржа з херсонськими кавунами мала вирушити до Києва з Голої Пристані (Херсонська обл.) до Дня Незалежності. Про це виданню «Новости Херсона» розповів один з ініціаторів проекту керівник фермерського господарства Олександр Синенко. За його словами, завантаження судна планували розпочати ще минулого тижня. Затримка сталася через погоду, яка вплинула на якість врожаю. Укрінформ намагався зв'язатися з фермером, щоб уточнити строки доставки, але «піймати» його в офісі не вдалося, а робітники не змогли підтвердити інформацію про завантаження баржі. А тим часом до Дня Незалежності залишається неповних три дні. Баржа, нагадаємо, йде до розвантажувального терміналу в Переяславі Київської області чотири дні…

Солодке богарне диво - печене. Тому і так дорого

3 серпня у Голій Пристані відбувся 14-й фестиваль ''Український кавун — солодке диво''. Захід став, на жаль, розчаруванням-2017 з огляду на те, що традиційний серпневий голопристанський фест завжди був підсумком роботи і досягнень за рік для фермерів-баштанників. На фестиваль приїхало не більше десятка фермерів. Голова фермерського господарства ''Мрія'', незмінний учасник голопристанського фестивалю Юрій Покотилов припускає, що все це через те, що мало кавунів. І справа не лише у баржі, яка вивезла на Київ сотні тонн херсонського смаколика. Далася взнаки аномальна липнево-серпнева спека — баштанні просто згоріли на полях, а ранні кавуни вже з'їли. Крім того, в ряді районів Херсонської області пройшли дощі з градом, що також згубно позначилося на стані полів.

«Вже все, сезон кавуна фінішував. Єдина надія на північні райони Херсонщини, де є поливні поля. То, може, там він ще якось і вижив», — розповів Юрій Покотилов.

За останні два тижні пропозиція кавунів на ринку України скоротилася в 2,5-3 рази, а ціни з початку серпня зросли більше, ніж удвічі, пише аналітичний агроресурс «Інфо–Шувар». Станом на 18 серпня середня закупівельна ціна на кавун у господарствах півдня вже доходить до 3-3,5 грн./кг (наприкінці липня становила 0,7 грн/кг), а на найбільших гуртових ринках країни кавун пропонують за середньою ціною 6,5 грн./кг. В магазинах «Сільпо» (в тій самій мережі, де продавалися кавуни з баржі) ціна сьогодні складає 7,99 грн/кг. А це не багато, не мало + 6 грн до тієї розпіареної «акційної» ціни липня (зручно, цінники не треба переробляти – паличку зверху до одиниці доставили і готово)

Головною причиною сьогоднішньої цінової ситуації на ринку баштанних є скорочення пропозиції саме через сильну спеку. За словами самих виробників, ґрунт прогрівався до 65 градусів, через що кавуни фактично спікалися ще на полі.

На думку експертів ринку, ситуація з пропозицією кавуна буде складною до кінця сезону, бо врожайність пізніх богарних кавунів (ті, що вирощуються в неполивних умовах степу) буде набагато меншою, ніж минулого року. Найбільших втрат зазнали саме виробники богарних кавунів середніх строків дозрівання.

«Ситуація на ринку лишатиметься складною ще мінімум тиждень, ‒ зауважив керівник обслуговуючого кооперативу «Агропродукт Херсонщини» Олександр Синюк. ‒ Потім господарства масово почнуть збирати пізні кавуни, але поки що перспективи їх урожаю неможливо передбачити. Якщо спека триватиме, ми втратимо і цю продукцію, тобто дефіцит зберігатиметься до кінця сезону. Якщо ж погода наступними тижнями буде сприятливішою, кавуни знов подешевшають».

Станом на 16 серпня в господарствах Херсонщини зібрали 132,7 тис. тонн баштанних культур з 55% площ. Про це повідомили у департаменті агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації. Варто зазначити, що на сьогоднішній день ціни на кавун в 1,5-2 рази вище, ніж в аналогічний період минулого року, і є рекордними для середини серпня як мінімум за останні 5 років.

Отже, не будемо песимістами і почекаємо вересня. Синоптики обіцяють, що буквально днями спека відступить. Будемо сподіватися, що якщо не кавунами, то дешевими херсонськими помідорами таки поласуємо.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-