МЗС: на Донбасі за півроку загинули понад 400 цивільних - на 60% більше, ніж торік

МЗС: на Донбасі за півроку загинули понад 400 цивільних - на 60% більше, ніж торік

Заява
Укрінформ
Міжнародний день гуманітарної допомоги  покликаний привернути увагу до цивільних осіб, які постраждали внаслідок гуманітарних криз, та важливості надання їм життєво необхідної допомоги.

Цей день нагадує всім країнам про необхідність дотримання норм міжнародного гуманітарного права і захисту мирного населення. Так, за роки війни на Донбасі загинуло 2,5 тисячі цивільних українців, від 7 до 9 тисяч були поранені, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ, оприлюдненій на сайті відомства.

"Особливе значення цього дня для України обумовлено гуманітарними наслідками російської агресії. За підрахунками ООН, впродовж майже трьох років військових дій РФ на Донбасі загинули щонайменше 2 500 мирних громадян України; від 7 000 до 9 000 були поранені. Війна продовжує забирати та калічити людські життя: лише у першому півріччі цього року її жертвами стали понад 400 цивільних осіб, що на 60% більше, ніж за такий же період 2016 року", - йдеться у заяві.

У Міністерстві наголосили, що триваючі порушення режиму припинення вогню, наявність значних замінованих площ становить загрозу життю для майже 800 тис. українців, які проживають поряд із лінією зіткнення. Майже 1,6 млн громадян, а це біля 4% всього населення України, змушені були залишити свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами. За даними ООН, понад 3,8 млн громадян по обидва боки лінії зіткнення потребують гуманітарної допомоги.

Читайте також: За час АТО на Донбасі загинули понад 2,7 тисячі цивільних - Червоний Хрест

В той же час моніторингова місія ОБСЄ регулярно фіксує численні випадки розташування контрольованими Росією незаконними збройними формуваннями військових позицій, озброєння та військової техніки у населених районах, захоплення об'єктів приватної власності та адміністративних приміщень, зокрема шкіл, дитячих садків та лікарень. 

"У цьому зв'язку вимагаємо від Росії як держави-агресора та окупанта неухильного виконання гуманітарних аспектів Мінських домовленостей, зокрема забезпечити безперешкодний доступ, зберігання та розподіл гуманітарної допомоги", - наголошують в МЗС.

В той же час у міністерстві подякували організаціям системи ООН, Міжнародному Комітету Червоного Хреста та багатьом країнам-партнерам, міжнародним неурядовим організаціям за допомогу у вирішенні гуманітарних проблем на окупованих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-