Грузія направила Україні запит про екстрадицію Саакашвілі - ЗМІ

Грузія направила Україні запит про екстрадицію Саакашвілі - ЗМІ

Укрінформ
Головна прокуратура Грузії направила до правоохоронних органів України запит про екстрадицію колишнього президента Міхеіла Саакашвілі.

Про це повідомляє Грузія Online.

"Щодо питання Міхеіла Саакашвілі Головна прокуратура Грузії направила українській стороні правове звернення про його екстрадицію до Грузії. Прокуратури двох країн активно співпрацюють одна з одною", - йдеться у заяві грузинського наглядового органу.

Раніше міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані заявляла, що Головна прокуратура Грузії двічі зверталася до української сторони з проханням передати Міхеіла Саакашвілі і двічі отримала офіційну відмову.

Це потім підтвердив і Президент України Петро Порошенко у ході офіційного візиту до Грузії. Зокрема, відповідаючи на запитання журналіста про можливу екстрадицію Саакашвілі, спочатку Порошенко заявив, що Грузія не зверталася до України з таким проханням, проте пізніше, в інтерв'ю "Суспільному мовленню", він сказав, що перевірив ще раз цю інформацію і виявилося, що Грузія зверталася, але Україна відповіла відмовою. За словами Президента, українська сторона зажадала додаткові матеріали щодо цього запиту.

Екс-президент Грузії отримав українське громадянство згідно з указом Президента України наприкінці травня 2015 року. Саакашвілі очолював Одеську обласну державну адміністрацію з 30 травня 2015 року по 9 листопада 2016 року, після чого оголосив про відставку.

26 липня Президент Петро Порошенко припинив йому українське громадянство. За даними Адміністрації Президента, причина такого рішення - надання Саакашвілі недостовірної інформації під час оформлення заяви на громадянство (у Грузії на Саакашвілі порушено чотири кримінальних справи, у тому числі про розтрату бюджетних коштів та перевищення службових повноважень).

Сам Саакашвілі сказав, що йому не належить підпис у копії анкети на отримання українського громадянства, на основі якої Порошенко позбавив його громадянства. Захист екс-губернатора заявив, що подасть до суду позов з приводу позбавлення громадянства.

16 серпня Саакашвілі оголосив, що має намір 10 вересня повернутися в Україну. 

Читайте також: В ГПУ сказали, за якої умови Саакашвілі пустять до України

Раніше джерела у Генпрокуратурі повідомили "Українській правді", що якщо Саакашвілі в'їде в Україну і Грузія направить новий запит про його екстрадицію, то його видадуть.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-