Українці Росії вшанували пам'ять жертв

Українці Росії вшанували пам'ять жертв "Великого терору"

Фото
Укрінформ
5-6 серпня українці Росії вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох жертв сталінських репресій, серед яких було до 30% українців.

Про це повідомляє кореспондент «Укрінформу».

5 серпня виповнилося 80 років після початку хвилі масових вбивств в СРСР. В карельскому урочищі Сандармох відбулося вшанування загиблих. Сюди  прибули представники генконсульства України в Санкт-Петербурзі, на чолі з генеральним консулом Лесею Лозинською, а також генконсули Литви, Латвії, Естонії, Польщі. Присутні поклали вінки і запалили свічки пам’яті по загиблим українцям.

В заходах також взяли участь українці Карелії, представники українських організації Росії, громадських організацій Москви. Біля хреста була прочитана молитва за упокій душ синів і дочок України, Кожен з них був згаданий поіменно (офіційно виявлені в списках українцями Карелії).

Нагадаємо, що вже 20 років українська громадськість Карелії, Росії вшановує пам'ять невинно убієнних жертв сталінських репресій. На жаль, на цей раз на заходах вперше не було Юрія Дмитрієва, голови карельського «Меморіалу», який і відкрив урочищі Сандармох. В покарання за свою активну громадську діяльність він знаходиться в РФ під надуманим кримінальним переслідуванням. 

Читайте також: В Україні хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв "Великого терору"

Сандормох — лісове урочище в Медвеж'єгорському районі Республіки Карелія. Тут на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9500 осіб 58 національностей. Серед жертв — переважно спецпоселенці і в'язні з Біломорсько-Балтійського каналу і Соловецьких таборів системи ГУЛАГ СРСР, а також жителі навколишніх сіл. Усього на цій території виявлено 236 розстрільних ям.

В урочищі Сандармох були розстріляні письменники Валер'ян Підмогильний, Микола Зеров, Григорій Епік, Микола Куліш, режисер Лесь Курбас, історик Сергій Грушевський (брат президента УНР Михайла Грушевського), політики, громадські і церковні діячі, вчені, військові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-