Конкурсна комісія до Верховного суду переконує: відбір чесний, бо

Конкурсна комісія до Верховного суду переконує: відбір чесний, бо "непричесаний"

Укрінформ
У конкурсі до Верховного суду більшість переможців є суддями, оскільки вони виявилися найсильнішими кандидатами.

Про це заявили голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков та секретар ВККСУ Станіслав Щотка під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Підбиття підсумків конкурсу до Верховного Суду та презентація рейтингу кандидатів".

"Конкурс полягав не в тому, щоб в кожен касаційний суд підібрати приблизно однакову кількість не суддів або суддів. Тоді би нас гарантовано звинуватили в тому, що ми штучно впливали на показник. Він був би кругом причесаний і однаковий. Конкурс полягає у тому, щоб визначити кандидата, який займає вищу позицію у рейтингу", - зазначив Щотка.

На його думку, свідченням об'єктивності оцінки кандидатів є перемога у конкурсі до Касаційного господарського суду молодого доктора юридичних наук Віталія Уркевича, який отримав 840,83 балів і посів перше місце в рейтингу. 

Читайте також: Вища рада правосуддя може відсіяти деяких кандидатів до Верховного суду

"Це говорить про те, що не було спроби штучно підганяти цифри під бажану картину", - переконує секретар ВККСУ. 

Як повідомлялося, 27 липня ВККСУ затвердила рейтинг 320 кандидатів на посади суддів Верховного Суду. 120 осіб стали переможцями конкурсу, серед них - судді, адвокати, науковці та фахівці із сукупним стажем.

До цього ВККС припинила участь у конкурсі деяких кандидатів, зокрема чинного голови Верховного Суду Ярослава Романюка, оскільки той звернувся до комісії з відповідною заявою у зв'язку з наміром подати у відставку.

Відповідно до процедури, далі комісія має направити рекомендації про призначення переможців конкурсу до Вищої ради правосуддя (ВРП), яка розглядає матеріали щодо кожного кандидата і теж перевіряє їх на відповідність критеріям етики і доброчесності.

Після цього Вища рада правосуддя робить подання Президентові, який має підписати указ і надати повноваження суддям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-