Реформа децентралізації має завершитися за рік

Реформа децентралізації має завершитися за рік

Опитування
Укрінформ
Темпи реформи децентралізації мають бути пришвидшені, щоб завершити її вже через рік.

На цьому наголосив директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак під час прес-конференції, присвяченій змінам у децентралізації, що відбулися за рік, де було оприлюднено результати відповідного загальнонаціонального опитування, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Йде певне розхолодження громадян, так, вони підтримують реформу, але скепсис зростає. Тому я підтримую позицію Прем'єра, який сказав, що першу фазу - а саме добровільне об'єднання територіальних громад - потрібно закінчити якнайшвидше. Без реформи адмінтерустрою жодна інша реформа не піде. Включаючи реформи безпеки, антикорупційні, секторальні, реформу землі. І тому потрібно якнайшвидше це робити", - підкреслив Ганущак. 

Читайте також: В Україні вже створено 413 тергромад - Гройсман

Він додав, що ще не "перейдено екватор", до того ж консолідувалися сили, які виступають проти реформи, тому якнайшвидше треба починати другий етап - це формування субрегіонального рівня. 

"Треба якнайшвидше приймати закон 6636 про порядок утворення, ліквідації зміни меж районів, який дозволить прийняти рішення щодо районного рівня і зняти цей осередок спротиву", - сказав Ганущак. 

Директор Інституту розвитку територій також зазначив, що "неприємний симптом там, де є загрози від децентралізації і скепсис збільшується, - це поява місцевих "князьків". 

"Дійсно, ця проблема існує. Ми намагаємося відкоригувати процес, це той же закон про порядок приєднання, який прийнятий і дає можливість створювати великі громади. І друге - нам кров з носа якнайшвидше потрібно приймати законопроект про порядок контролю за легітимністю актів органів місцевого самоврядування, тому що спостерігаються дуже негативні явища, коли органи місцевого самоврядування, які зараз повністю розбалансовані в частині контролю, тому що прокуратура вже їх не контролює відповідно до конституційних змін, які набули чинності, і практично немає органу, який контролює легітимність актів органів місцевого самоврядування. Якщо цього не буде зроблено, то це загрожує взагалі безпеці країни", - прогнозує Ганущак.

За його словами, спостерігається також величезний дисбаланс між бюджетами, зараз уже більш як в 3,5 разу між найкращим і найгіршим, і ситуацію потрібно вирівнювати. Бо зараз виглядає так, що тим, хто отримав від фіскальної децентралізації все, що треба, не потрібно нічого іншого, і тому вони блокують подальше проведення реформи. Їм потрібні гроші - і все, і ні в якому разі ні збільшення відповідальності, ні збільшення компетенції.

"Якщо ми будемо хоч один з компонентів гальмувати або не враховувати, то піде не так, як хотілося б. А у нас лишився на проведення реформи один рік, не більше. Далі вже почнеться передвиборна кампанія і законодавець перестане мислити адекватно", - застеріг Ганущак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-