Sеа Breeze -2017: морпіхи десантувались на Дунаї  і звільнили від

Sеа Breeze -2017: морпіхи десантувались на Дунаї і звільнили від "терористів" аеропорт

Фоторепортаж
Укрінформ
Істотна відмінність цьогорічого навчання полягає в тому, що проводяться операції у режимі "free play"

"Терористи захопили ключовий аеропорт в українському Придунав'ї, в тому числі диспетчерский пункт управління, і чекають прибуття додаткових сил. Завдання: очистити стратегічний об'єкт від незаконного збройного формування". Таку ввідну команду отримали учасники багатонаціональних сил, що беруть участь у навчанні Sеа  Breeze -2017 у рамках програми "Партнерство заради миру". 

За тим, як вони її відпрацьовували, спостерігав кореспондент Укрінформу.

...Середній десантний корабель  U-401 "Юрій Олефіренко" з морськими піхотинцями і підрозділом вогневої підтримки на борту зайшов у гирло Дунаю, піднявся в супроводі катерів морської охорони вверх по водній магістралі й розпочав операцію десантування неподалік українського населеного пункту Орловка 19 липня рівно о 14 годині. Як тільки корабель причалив до берега ріки і відкрились розсувні стулки воріт у носовій частині корпусу, пролунала команда: "Опустити апарель!"   

Протягом лічених хвилин трюмову палубу корабля покинула колона техніки з підрозділами морських піхотинців і прикордонного підрозділу швидкого реагування.

Місцеві мешканці та журналісти стали очевидцями, як американські "Хаммери" і військові транспорти підвищеної прохідності "ГАЗ-66", оснащені великокаліберними мінометними системами "Молотів", з натужним гудінням піднімались по береговому схилу. 

"Тактична група номер два завершила десантування і вийшла на виконання  завдання!" - доповів по рації в штаб командування навчанням Sеа Breeze -2017 підполковник Сергій Куз - заступник командира 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС України. 

Поки десантний корабль відходив від берега і розвертався в серединній течії Дунаю, колона машин вже зникла в пильній куряві на шляху до придунайського райцентра Болград.

Ще на підходах до місцевого аеропорту журналісти, що спостерігали за навчанням, помітили кулеметні гнізда та зенітні пункти - умовні "терористи" встигли закріпитися на вогневих рубежах по периметру аеропорта і не збиралися повертати в руки влади захоплений стратегічний об'єкт. 

Тим часом з трьох сторін до аеродрому наближались підрозділи морпіхів і десантників. Команда "Розпочати штурмову операцію!" прозвучала рівно о 16 годині: лунко вдарила мінометна батерея ДПСУ, а в небі неподалік аеродрому з'явились пара військових літаків, що стрімко атакували позиції "терористів" поряд з пунктом диспетчерського управління аеропорту.

Після другого розвороту армійських штурмовиків офіцер з позивним "Оскар-33" доповів керівнику сухопутного компоненту навчань Кузу:  "Робота над об'єктом СУ-25 завершена - цілі знищено". 

А тим часом до захопленого аеропорту вже наближалась інша авіаційна пара - гелікоптери Мі-8 з десантниками багатонаціональних сил, які відразу ж після приземлення кинулись на штурм головного об'єкта - центра диспетчерського управління.  

Частина уцілілих після мінометної та ракетної атак "терористів" зустріли їх автоматним вогнем. Однак протримались недовго під мінометним вогнем і штурмовою атакою з трьох боків - дві групи оточених кинулись, врешті, до своїх автомашин і спробували вирватися з оточення. Але марно - рейдові сили десантників перекрили і взяли під контроль шляхи з аеропорту. 

"Доповідаю: терористи - в кільці, завершуємо нейтралізацію", - вчергове повідомив по рації в штаб головного командування навчанням замкомбриг Куз. 

До мобільного пункту управління бригадою морської піхоти прибули також американські морпіхи Едвард Хіккі, Майкл Бранко і Рене Пуго, що спостерігали за підготовкою й виконанням десантно-штурмової операції в аеропорту і дали високу оцінку діям підрозділу розвідників. 

"Розвідники зуміли непомітно наблизитись до захопленого "терористами" об'єкта і виявили зайняті ними вогневі рубежі на території аеропорту, а також надали точні координати льотчикам ЗСУ та мінометникам групи швидкого реагування", - зазначив морпіх Бранко, додавши, що детальний звіт буде надано командуванню міжнародного навчання. 

У свою чергу, керівник сухопутного компоненту навчання підполковник Куз констатував у розмові з журналістами: 

"Якість цьогорічних навчань висока, учасники багатонаціональних сил демонструють реальне виконання бойових завдань. Зокрема, ви мали змогу пересвідчитись, як на лівому березі Дунаю, неподалік населеного пункту Орловка, було здійснено висадку тактичної групи номер два морського десанту. Здійснивши перехід з Чорного моря у дунайське гирло, десантний корабель "Юрій Олефіренко" піднявся, за погодженням з румунською стороною, в супроводі бронекатерів та катерів охорони ДПСУ, вверх по водній магістралі і причалив у визначеному місці, успішно здійснивши десантування підрозділів вогневої підтримки десантників, задіяних в операції "звільнення аеропорту від збройного терористичного формування". 

Аеропорт - ключовий об'єкт тактичних дій, наголосив підполковник Куз, тому "для здійснення штурму об'єктів на його території та звільнення їх від "терористів" було задіяно два підрозділи багатонаціональних сил. Крім підрозділу морпіхів, що десантувався з корабля, успішно здійснила штурмові дії десантна тактична група номер один у складі багатонаціональної роти морської піхоти, в тому числі ЗСУ України і США. Обидві групи у визначений час підійшли до Болградського аеропорту й виконали у взаємодії з авіаторами поставлені завдання". 

За словами замкомбрига Куза, морські піхотинці України, США та Туреччини успішно діяли 19 липня не лише в придунайському Болградському районі, що сусідить з самопроголошеною Гагаузією, а й зайняли плацдарм на морському узбережжі після висадки з турецького десантного корабля "TCG Karamurselbey".  

Істотна відмінність цьогорічого навчання Sеа Breeze -2017 полягає в тому, що проводяться операції у режимі "free play", а на виконання ввідних команд військовослужбовцям відводяться стислі терміни, додав підполковник Куз. Особливо напружено доведеться діяти військовим морякам у великомасштабній  морській операції з пошуку у Чорному морі підводного човна країни-агресора (цю роль доручено зіграти команді турецької субмарини). Морські авіатори і команди кораблів країн-учасниць,в тому числі фрегат "Гетьман Сагайдачний", що мають акустичні станції, діятимуть в обстановці, масимально наближеній до бойової. 

Допуск журналістів до висвітлення перебігу цієї складної і напруженої операції не передбачено, організатори поінформують про підсумки її проведення, додали в прес-центрі навчання Sеа Breeze -2017.

Михайло Аксанюк, Одеса

Фото військового журналіста Євгена Тищука

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-