Соціологи: 70% українців допускають компроміси заради миру на Донбасі

Соціологи: 70% українців допускають компроміси заради миру на Донбасі

Опитування
Укрінформ
Згідно з опитуванням, 70% українців вважають, що заради миру на Донбасі можна йти на компроміси, проте 18% бачать встановлення миру силовим шляхом.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова.

"Абсолютна більшість населення України (70%), як і рік тому, вважає, що для досягнення миру на Донбасі можна йти на компроміси, однак тільки 18% згодні йти на будь-які поступки задля встановлення миру, а понад половини опитаних вважають, що не усякі компроміси прийнятні. Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом бачать 18% опитаних", - йдеться в повідомленні.

Найбільш дієвими, на думку опитаних, серед запропонованих рішень задля встановлення миру на Донбасі населення вважає міжнародний тиск на Росію з тим, аби вона відмовилась від втручання у конфлікт на Донбасі (38%), та успішна відбудова нормального життя на підконтрольній території Донбасу (28%).

Читайте також: Російський учений заявив на ТБ, що Крим український і підлягає поверненню

Водночас у порівнянні з минулим роком зменшилась кількість осіб, які вважають, що для встановлення миру потрібно припинити фінансування цих територій (з 20% до 11%), визнати російську мову другою державною (з 11% до 5%) та впровадити федеративний устрій в Україні (з 7,5% до 5%), зазначають соціологи.

Окрім того, більшість населення підтримує пропозицію законодавчо визнати непідконтрольні території Донецької та Луганської областей окупованими: 55% – «за», 22% – «проти», а майже чверть опитаних не визначились стосовно цього питання.

Найвищий рівень підтримки блокади – на Заході (64%) та у Центрі (59%). На Сході законодавче закріплення окупації підтримують 49% респондентів, а найменше прихильників на Півдні – 35%.

Також опитування показало, що продовжує зростати підтримка ідеї введення на Донбас міжнародного миротворчого контингенту: уже понад 60% виступають "за", а 1/5 населення виступає проти. Лише на півдні противників миротворців дещо більше за прихильників (38% проти 36%). Не визначилися з цього питання 19% населення (на півдні – 25%).

Водночас соціологи констатують, що дещо невизначеною залишилася позиція опитуваних щодо політики непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

Зокрема, 23% населення підтримують повну ізоляцію так званих «ДНР» та «ЛНР»; 22% – вважають за доцільне тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини, 22% виступають за дозвіл на торгівлю критично важливими товарами (продовольством і товарами повсякденного вжитку з боку України та антрацитом від непідконтрольних територій) та максимальною підтримкою гуманітарних зв’язків, а 15% виступають за максимальний розвиток зв’язків з непідконтрольними територіями - як гуманітарних, так і торговельних.

Водночас українці залишаються противниками зняття обмеження на соціальні і пенсійні виплати громадянам України, що проживають на непідконтрольній території (42%). Але думки щодо спрощення перетину лінії розмежування та полегшення режиму отримання перепусток діляться майже навпіл: 38% цю пропозицію підтримують і 40% – ні, причому з чітким регіональним поділом: підтримує більшість на Сході (52%) і Півдні (48%) і ставиться негативно на Заході (51%) та Центрі (46%).

Опитування проводилося з 9 по 13 червня 2017 року. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-