Геращенко закликає “Новую газету

Геращенко закликає “Новую газету" опублікувати звернення матері Сенцова

Укрінформ
Український кінорежисер Олег Сенцов, якого незаконно утримують в Росії, є прикладом мужності і героїзму.

Про це у день його народження написала у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Сьогодні день народження Олега Сенцова. В окупованому Криму його чекають донька, син, мама. По всьому світу за Олега борються люди доброї волі - і ми їм за це дякуємо. Дякуємо його мужній сестрі, пані Наталі, яка дуже багато робить задля звільнення брата. Всім українським дипломатам і консулам. Олег - приклад мужності і патріотизму. Він має бути на волі. Вимагаємо від Кремля Свободу Олегу Сенцову!" - наголосила вона.

Читайте також: Порошенко передав ув'язненому в РФ Сенцову книгу Сахарова

Геращенко також звернулася до "Новой газеты", "яка ці дні щодня друкує звернення матері військового злочинця Агєєва".

"Надрукуйте звернення мами режисера Сенцова - з проханням звільнити її сина. Він не воював проти інших країн і нікого не вбивав. Він був на своїй, кримській землі. Його "вина" тільки в тому, що він - українець! Вимагаємо від президента Путіна негайно звільнити Олега Сенцова! І всіх інших українців", - підкреслила політик.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні день народження українського режисера, політичного в’язня Олега Сенцова, глядачеві відомого завдяки фільму «Гамер» (2012). Картина брала участь у фестивалі авторського кіно в Роттердамі, у конкурсній програмі МКФ GoEas у німецькому Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість» та мінському фестивалі «Листопад». Свій другий фільм «Носоріг» Сенцов так і не встиг відзняти - в Україні почалась Революція Гідності. Режисер був активним учасником «Автомайдану». У рідний Сімферополь Сенцов повернувся наприкінці лютого 2014 року - і тут же підключився до діяльності активістів, що підтримували рух «За єдину Україну». 11 травня 2014 року Сенцова затримала у Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи.

З вимогою звільнення Сенцова до російської влади зверталися представники української кіноспільноти, уряд України, Європейська кіноакадемія, кінорежисери зі світовим ім’ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте, все було марно.

У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, у лютому 2016 його етапували до Якутії.

Наразі українська влада та світове співтовариство роблять усе можливе, аби український кінорежисер повернувся на батьківщину. 16 березня 2017 року Європарламент прийняв резолюцію «Політичні в’язні в тюрмах Росії і ситуація в Криму». У тексті резолюції міститься перелік з 30 громадян України, які «незаконно утримуються» в тюрмах на території РФ, серед них – Олег Сенцов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-