Голова Укренерго пов'язує обшуки з брюссельською угодою

Голова Укренерго пов'язує обшуки з брюссельською угодою

Укрінформ
Обшуки в ДП "НЕК "Укренерго" є очікуваним наслідком підписання угоди про майбутнє об'єднання енергосистеми України з ENTSO-E та значної економії на тендерах із закупівлі обладнання.

Про це у інтерв'ю журналістам сказав в.о. голови ДП "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Вилучили 3 старих непрацюючих ноутбуки, кілька карток і папірців. Ніяких документів, які мали б відношення до закупівельної діяльності Укренерго, моїх відносин з якимись компаніями, не було вилучено - бо їх не може бути загалом. Зараз почекаємо, поки все це завершиться", - сказав Ковальчук.

За його словами, в Укренерго готувалися до подібних дій правоохоронців.

"Очікування чогось подібного з'явилися, коли ми підписали у Брюсселі угоду про майбутнє об'єднання наших енергосистем. Другий фактор дуже суттєвий, ми зекономили дуже велику суму державних коштів - це кошти на реконструкцію підстанцій, на придбання трансформаторів", - зазначив Ковальчук.

Він анонсував, що уже на осінь планується ряд нових тендерів, у ході яких буде закуплено трансформаторне обладнання.

"Комусь цікаво, щоб на моєму місці була людина, лояльна до певних виробників і постачальників", - додав керівник Укренерго.

Він зазначив, що обшуки проводяться за фактом проведення тендерів, у ході яких було зекономлено 30-65% коштів. При цьому правоохоронці не називають конкретних сум можливих розкрадань. Також Укренерго підозрюють у зв'язках з приватними компаніями - у тому числі тими, що належать членам родини Ковальчука. 

"Ці компанії ніколи нікому з Укренерго чи наших підрядників нічого не постачали", - наголосив Ковальчук.

Читайте також: ГПУ пояснила причину обшуків в Укренерго

Як повідомлялося, Генеральна прокуратура спільно з працівниками Департаменту захисту економіки Нацполіції та Державної фіскальної служби проводять обшуки у приміщеннях Укренерго та суб’єктів господарської діяльності, які їм підконтрольні. Зокрема, Генпрокуратурою проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом організації злочинної схеми розкрадання державних коштів, зловживання владою або службовим становищем, службового підроблення тендерної документації.

Під підозрою ГПУ опинилися службові особи Укренерго, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а також ряду суб’єктів господарської діяльності. Кошти начебто були розкрадені шляхом організації закупівель товарів, робіт та послуг у підконтрольних підприємств за значно завищеними цінами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-