Супрун назвала правки нардепів до медреформи

Супрун назвала правки нардепів до медреформи "саботажем"

Укрінформ
Профільний комітет Верховної Ради, який зараз розглядає правки до законопроекту 6327 стосовно медичної реформи, вихолощує саму суть змін в системі охорони здоров'я.

Про це на брифінгу заявили в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун та представники пацієнтських організацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На жаль, за результатами другої робочої групи були виключені ключові речі в законопроекті: скасування визнання міжнародних протоколів лікування, частину про співоплату (за медпослуги на вторинному і третинному рівні - ред.), і пропонують передати всі кошти на первинну ланку через медичну субвенцію на розподіл чиновникам. Ці зміни змінюють суть закону і суть реформ. Всі розуміють, що як немає міжнародних настанов лікування, немає прозорого фінансування і немає можливості громадянину впливати на своє лікування, тоді немає ніякої реформи. ...Ми маємо бути готові до того, що ключових реформ не буде", - сказала Супрун.

Читайте також: Білі футболки під Радою: прихильники медреформи зібрали флешмоб

Всього до законопроекту в ході роботи робочої групи з доопрацювання законопроекту було подано майже 900 правок. Близько 400 з них були внесені в законопроект, і вчора на засіданні комітет мав затвердити їх. Втім за дві години роботи комітет ухвалив лише 50 правок, стверджують активісти.

За твердженням активістів, вилучення норми про співоплату консервує корупційну систему в охороні здоров'я, коли пацієнти і надалі будуть платити безпосередньо лікарям, а лікарні не отримають ті кошти, які могли б бути співоплатою за медичні послуги і направлені на розвиток медустанови чи зарплату лікарям.

Водночас відмова від законодавчого закріплення норми про надання медичної допомоги за міжнародними протоколами унеможливлює отримання пацієнтами, і важкохворими зокрема, такої медичної допомоги, яка надається в усьому світі.

"Ці правки виглядають як саботаж того, що ми намагаємося зробити, або нерозуміння того, що відбувається в країні", - резюмувала Супрун.

Супрун зауважила, що медична реформа обговорювалася протягом півроку з представникам медичної і громадянської спільноти по всій країні, також підтримку медреформі висловили уряд, Президент, міжнародні експерти, країни ЄС та Великої сімки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-