7 липня: народний календар і астровісник

7 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Зелене Купало в літо упало, а що впало, те пропало

Сьогодні свято Різдва Предтечі і Хрестителя Господня Іоанна або, як кажуть у народі – Івана Купайла. Мабуть, жодне християнське свято не переплелося так міцно з дохристиянськими віруваннями наших пращурів, як це. З сивої давнини Купайла було святом краси, молодості й самоочищення. З ним пов’язані дуже цікаві давні обрядодії. По-перше – це купальське багаття, через яке обов’язково треба було перестрибувати парами, по-друге – це жива гілка Марена (вона символізувала русалку), яку дівчата спочатку вбирали, а потім топили в річці. Також дівчата пускали на воду віночки, завбачаючи своє майбутнє подружнє життя.

Ще один з найважливіших символів ночі Івана Купайла – чарівна квітка папороті, яка зацвітає раз на сто років. Хто її побачить і зірве – «віднайде закопаний у землі скарб, йому відкриються і таємниці провідництва, а рука, яка доторкнулася квітки, матиме чудодійну силу – легко зачарує найкращу дівчину, одводитиме град, грім і бурю»…

У цей день годилося обов’язково скупатися, походити (варіант: покачатися) по росі, а дітям, замість вогню, пострибати через кропиву. Цього вечора і ночі було заборонено оглядатися, щоб не наздогнала відьма. Щоб її впізнати, потрібно мати при собі попіл з купайлівського вогнища, загорнений у тканину. Тоді відьма неодмінно підійде і скаже: «Віддай мені те, що в тебе є». Крім того, цей попіл варто було закопати біля воріт – тоді жодна з відьом не доїтиме корів цього господарства. На Іванову ніч мало хто спав. Окрема тема – це Купальські пісні з їхньою високою словесною поетикою. І ще одна прикмета: якщо на Купала був дощовий день – це віщувало неврожай.

З іменинами вітайте всіх Іванів, Іванків, Івасиків та Іванів Івановичів.

Сьогодні 14-ий місячний день – один із найпотужніших у місячному циклі. Чи чуєте поклик? Сьогоднішній день саме такий – день Поклику. В залежності від духовного стану, кожен почує те, чого найбільше прагне його душа і муситиме піти на той голос. Хтось почує поклик йти боронити батьківщину, хтось – стати ченцем, а хтось – напекти, приміром, млинців. День початку нових етапів самовдосконалення – душевного, духовного, фізичного. Саме сьогодні треба зважитись на вирішальний (хоч і неймовірно важкий) крок, який стане виходом на новий рівень розвитку. В іншому випадку існує ризик надовго «загрузнути» в поточній ситуації, а застій (будь-який: в аспекті духовного розвитку чи в економіці) набагато небезпечніший і виснажливіший ніж здається. Прикметно, що магічна діяльність цього дня заборонена (агов, відьми!). Тож дослухайтеся.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1893 році: +9,2; а найтеплішим у 2012 –  +34,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-