Близько половини українців вважають НАТО захистом

Близько половини українців вважають НАТО захистом

Опитування
Укрінформ
43,6% опитаних Фондом "Демократичні ініціативи" ім. І. Кучеріва та Центром Разумкова вважають, що Північноатлантичний альянс (НАТО) для України є захистом.

Про це свідчать результати опитування.

При цьому 26,2% респондентів вважають альянс  і не захистом, і не загрозою, 14,6% - загрозою і 15,6% - не змогли відповісти.

Водночас 48,1% усіх опитаних проголосували б за вступ України да НАТО, 33,4% - проти вступу, 18,6% - не змогли відповісти, якби такий референдум проводився.

Також прибічників вступу попросили відповісти, чому.

При цьому 85,6% прихильників  вважають, що це надасть гарантії безпеки країні, 33,1% - дасть змогу зміцнити та модернізувати українську армію, 25,1% - збільшить авторитет України на міжнародній арені, 20,6% - сприятиме розвитку України як демократичної держави, 18,1% - стане кроком на шляху України до ЄС.

44,4% противників  вступу до НАТО  відповіли, що це може втягнути Україну у військові дії НАТО, 26,6% - Україна в принципі має бути позаблоковою державою, 25,7% - це потребує значних додаткових коштів, 24,9% - НАТО є агресивним імперіалістичним блоком.

Окрім того, респондентів запитали, який варіант гарантування безпеки був би  найкращим для України.

Читайте також: Мей стала другою з кінця у рейтингу популярності британських міністрів

 47,2% опитаних вважають, що це вступ до НАТО, 30,7% - позаблоковий статус, 6,1% - військовий союз з Росією та іншими країнами СНД, 2,3% - обрали інший варіант, а 17% - не змогли відповісти.

В рамках соцдослідження, проведеного з 9 по 13 червня, було  опитано 2018 респондентів  віком від 18 років в усіх регіонах, крім Криму та окупованих територій у Луганській та Донецькій областях. Теоретична похибка вибірки складає  2,3%.

Як повідомлялося, Верховна Рада України законодавчо закріпила курс України на вступ до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-