26 червня. Пам’ятні дати

26 червня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні в Україні вже традиційно відзначається День кримськотатарського прапора

Цього дня 1992 року у Сімферополі розпочав діяльність другий Курултай кримськотатарського народу, що відбувся через 74 роки після першого Курултаю, який проходив 1918 року у Бахчисараї. Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм кримських татар у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновлений  30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності. Кримськотатарський прапор являє собою полотнище блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів – використовувався ще на стягах Кримського ханства. Зображений на прапорі герб – тарак-темга (герб-гребінь) є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства. З початком окупації Росією українського Криму й посиленням репресій щодо корінного населення півострова, головні заходи Дня кримськотатарського прапора відбуваються на материковій Україні (зокрема в Києві) силами кримськотатарських громадських організацій за підтримки та координації Меджлісу кримськотатарського народу. Сьогодні планується урочиста хода Хрещатиком, яка завершиться мітингом на Майдані Незалежності, традиційний автопробіг від станції метро «Шулявська» до Бессарабки, а також ще низка заходів. Святкування Дня кримськотатарського прапору відбудуться в багатьох містах Україні.

Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їхнім незаконним обігом. Відзначається згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 7 грудня 1987 року. Боротися з наркотиками світова спільнота розпочала понад сто років тому. Ще в 1909 році представники 13 країн зібралися у китайському Шанхаї на так званій Шанхайській опіумній комісії задля того, аби якимсь чином обмежити вивезення наркотиків з азійського регіону. Втім, попри час, проблема вживання наркотиків та їх незаконного обігу залишається надзвичайно актуальною й нині. Кількість споживачів наркотиків у світі становить від 3,3% до 6,5% від усього населення Землі. Щороку стається 211 тисяч смертей, пов’язаних з наркотиками, групою найбільшого ризику є молодь. На глобальному рівні найпоширенішим  наркотиком є каннабіс – цей термін об’єднує всі похідні коноплі, такі як марихуана, гашиш та деякі інші. Друге місце займають синтетичні наркотики-стимулятори амфетамінової групи. Потім ідуть екстазі (а це цілий ряд препаратів тієї ж таки амфетамінової групи), кокаїн і героїн. В Україні останнім часом спостерігається помітне зниження показників вживання наркотиків, хоча загалом наркоситуація залишається складною. За даними Державної служби з контролю за наркотиками на українському нелегальному ринку наркотиків найбільш розповсюдженими є опій, марихуана і стимулятори амфетамінового ряду. Територія нашої держави активно використовується наркоділками не тільки для здійснення транзиту великих партій наркотиків до країн Західної Європи, але й розглядається як перспективний ринок збуту.

Міжнародний день на підтримку жертв тортур. Проголошений за рішенням 52 сесії ГА ООН згідно з резолюцією від 12 грудня 1997 р. з метою повного викорінення тортур і забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання (Україна ратифікувала документ 26 січня 1987 року). Катування здавна застосовуються з метою придушення людської особистості та є відвертою зневагою до притаманній людині самоповазі. Тортури є злочином згідно з принципами міжнародного права. В усіх відповідних документах катування суворо забороняються і не можуть бути виправдані за жодних умов. Ця заборона є одним із елементів міжнародного права і обов’язковою для всіх членів міжнародного співтовариства, незалежно від того, ратифікувала країна відповідні міжнародні договори, що прямо забороняють застосування катувань, чи ні. Торік виповнилося 35 років Фонду добровільних внесків ООН для жертв тортур, що діє в рамках Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Це спеціальний механізм, який займається виключно проблемами жертв тортур, розподіляючи кошти для допомоги жертвам катувань і їхніх сімей. За даними правозахисної організації Amnesty International в десятках країнах світу до людей, які потрапили в неволю, застосовуються тортури. На сьогодні майже у 90 країнах світу зафіксоване нелюдське поводження з бранцями. Є серед цих країн і Україна. Правозахисна організація стверджує, що зафіксувала широкомасштабні порушення щодо полонених по обидві сторони воєнного конфлікту на сході України. Невтішною є ситуація і в українських тюрмах, де ув’язнені піддаються різного виду насиллю, зокрема й катуванню. Боротьба за дотримання цілковитої заборони катувань і жорстокого поводження наштовхується на супротив держав, груп, або навіть учених, які схильні «не помічати» подібного кричущого беззаконня, або навіть виправдовувати його. На думку правозахисників, винні в тортурах, чи то безпосередні виконавці, їхні цивільні чи військові керівники, а також держава в цілому, не повинні уникнути відповідальності за свої злочини. Жертви не повинні залишатися наодинці зі своїм болем і стражданнями, їхні муки повинні бути припинені, винні – покарані, а право потерпілих на відшкодування – гарантовано.

Події дня:

83 роки тому (1934) під керівництвом ленінградського професора В. Фролова почався демонтаж унікальних мозаїк Михайлівського Золотоверхого собору. Демонтаж здійснювався з загальної площі понад 100 кв. метрів. Деякі мозаїчні композиції доводилося розчленовувати на десятки частин, аби згодом, вивезши їх з храму, реставрувати і встановити в інших місцях, більш-менш точно зістикувавши їх знову. Композицію «Євхаристія» встановили на хорах Софійського собору, частину мазаїк і фресок передали до Історичного музею в Києві, Державного Ермітажу і Державного російського музею в Ленінграді і Третяковської галереї в Москві. В Михайлівському Золотоверхому соборі ліквідували іконостаси, знищили раку Варвари. Мощі святої вдалося перенести в Десятинну церкву, а перед знищенням цього храму їх передали в Антирелігійний музей Володимирського собору (на щастя мощі вціліли, і по сьогодні покояться там). У 1936 р. храм підірвали. Науковців, які намагалися заступитися за долю комплексу – Миколу Макаренка і Юрія Кулика репресували.

Ювілеї дня:

125 років від дня народження Перл Бак (1892–1973), американської письменниці, лауреата Нобелівської премії з літератури (1938). Дитинство провела в Китаї (її батько був місіонером), тому чимало творів Бак присвячені цій країні (романи «Східний вітер, західний вітер», «Земля», «Мати» – перекладений 30 мовами світу). Після війни створила цілу серію психологічних побутових романів, що ґрунтуються на американському матеріалі («Портрет одного шлюбу»); втім, вони не мали такого успіху, як її ранні твори. Писала книги для дітей. В Китаї Перл Бак вважають китайською письменницею.

90 років від дня народження Володимира Яковича Мотиля (1927-2010), російського кінорежисера. Зняв фільми «Біле сонце пустелі», «Женя, Женічка і «Катюша»», «Ліс» та ін. Державну премію СРСР за радянський вестерн «Біле сонце пустелі», який став справжнім бестселером прокату на теренах всього Радянського Союзу – отримав лише через 15 років після того, як фільм вийшов на широкий екран.

45 років від дня народження Гару (справжнє прізвище П’єр Гаран; 1972), франко-канадського музиканта, співака і актора. Всесвітньої слави зажив після того, як зіграв роль Квазімодо в мюзиклі «Нотр-Дам де Парі» в 1998 році. П’єр Гару народився в місті Шербрук неподалік від Квебека і Монреаля. З дитинства цікавився музикою, але мріяв стати археологом. В юності грав у барах і ресторанах, тоді ж отримав і прізвисько Гару, що означає вовк-оборотень. Після того, як у 1997 році кандидатуру Гару було затверджено на одну з головних ролей «Нотр-Дам де Парі» - життя музиканта кардинально змінилося. Як відомо, мюзикл мав грандіозний успіх не тільки у Франції, але й у світі, а пісня «Belle» у виконанні двометрового Квазімодо стала світовим хітом. Гару гастролював у складі спектаклю протягом 1998-2000 років. Відтоді музикант встиг випустити 10 альбомів і зробити успішну сольну кар’єру. Він співпрацював із Селін Діон, Роббі Вільямсом, Мішелем Сарду, Робом Томасом. З лютого 2012 року Гару є одним із наставників французької версії міжнародного музичного шоу талантів «The Voice». Співак неодноразово бував з гастролями в Україні, зокрема давав концерти в Києві та Одесі.

Роковини смерті:

5 років тому пішла з життя Нора Ефрон (1941-2012), американська сценаристка, режисер, журналістка, продюсер. Відома своїми романтичними комедіями «Джулія і Джуліл: готуємо щастя за рецептами», «Сілквуд», «Коли Гаррі зустрів Саллі», «Майкл», «Ті, хто не сплять у Сіетлі»; автор роману «Ревнощі», за яким було знято однойменний фільм з Джеком Ніколсоном і Меріл Стріп у головних ролях. Писала для «Нью-Йорк Пост» і «Есквайра». Була тричі номінована на «Оскар», але найпрестижнішу американську кінонагороду так і не здобула.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-