Урядова «гаряча лінія» сприяла затвердженню сільською радою екологічної програми населених пунктів

Урядова «гаряча лінія» сприяла затвердженню сільською радою екологічної програми населених пунктів

Укрінформ
Ситуація, що склалася сьогодні у сфері поводження з відходами, створює реальну загрозу здоров'ю населення та довкіллю України. 

Нині в країні відбувається зростання обсягів утворення відходів, у тому числі хімічно небезпечних, значно поширюються площі несанкціонованих звалищ. Через об’єми накопичених відходів нашу країну можна віднести до переліку найбільш техногенно навантажених країн світу. У досвіді поводження з відходами Україна на кілька десятиліть відстала від розвинених країн Європи. За оцінкою експертів, загальні об’єми щорічного накопичення відходів з населенням близько 45,8 млн перевищують відповідні сумарні показники країн Західної Європи з населенням близько 400 млн в 3-3,5 рази.

Відсутня система роздільного збирання твердих побутових відходів. Через недосконалість економічних механізмів стимулювання використання відходів як вторинної сировини у державі втрачаються значні матеріальні ресурси. Водночас  збільшується негативний вплив відходів на довкілля. Серйозне занепокоєння викликає ситуація з поводженням із медичними відходами та відходами лікарських засобів, що не забезпечує захист населення і навколишнього середовища від їх шкідливого впливу.

Загальнодержавного значення набула проблема належного захоронення твердих побутових відходів у Львові. У травні 2016 року через масштабну пожежу на міському сміттєзвалищі та неможливість подальшої експлуатації полігону відходів, у якості тимчасового рішення, сміття зі Львова почали вивозити в інші регіони, проте такий крок виявився неефективним. Згодом почалося безсистемне транспортування та захоронення відходів, почастішали випадки їх несанкціонованого розміщення у непристосованих місцях, що у свою чергу зумовило забруднення довкілля й обурення місцевих жителів.

Глава уряду Володимир Гройсман взяв активну участь у її вирішенні, зокрема за його дорученням 21 червня ц.р. під головуванням Віце-прем'єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, за участю керівництва профільних міністерств та відомств проведено спеціальну виїзну нараду щодо впорядкування питань поводження з твердими побутовими відходами.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), на урядову «гарячу лінію» з початку 2017 року отримано понад 1000 звернень щодо поводження з побутовими відходами в контексті ведення комунального господарства (за аналогічний період у 2016 році – 329 звернень), що переконливо свідчить про кризову ситуацію в даній галузі.

Більше половини звернень надійшло від мешканців Львівської області. Також активно зверталися заявники з Дніпропетровської області та міста Київ.

Переважна кількість скарг стосувалась якості виконання своїх обов’язків організаціями, суб’єктами господарювання, що відповідають за обслуговування прибудинкових територій, а також відсутності належного контролю з боку державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Так, киянка звернулася з проханням посприяти у якнайшвидшому прибиранні побутового сміття в столиці біля станцій метро «Голосіївська», «Лісова», «Дарниця», «Чернігівська», на зупинках автотранспорту, на Софійській площі та у Голосіївському парку. А також посприяти у введенні високих штрафів за викидання сміття на вулиці. Шевченківська райдержадміністрація м. Київ подякувала киянці за небайдуже ставлення до проблем району, поінформувавши, що Софійська площа (відноситься до Шевченківського району) на даний час знаходиться у задовільному санітарному стані, прибирання сміття проводиться систематично.

Від жителя Пустомитівського району Львівської області надійшло звернення щодо несвоєчасного вивезення твердих побутових відходів зі сміттєвих майданчиків району, зокрема у селах Лисиничі та Підбірці. Заявник просив притягнути до передбаченої чинним законодавством відповідальності керівництво комунального підприємства та Лисиничівської сільської ради за екологічне забруднення території, невиконання умов Договору зі споживачами щодо вивозу ТПВ і прибирання території. В Управлінні Держпродспоживслужби в Пустомитівському районі повідомили, що за результатами розгляду звернення з контейнерних майданчиків забрано ТПВ та ліквідовано сміттєзвалища навколо них. Також прийнято рішення Лисиничівської сільською радою про затвердження екологічної програми населених пунктів на 2017-2019 рр.

Заявник з Рівненщини поскаржився, що мітингувальники перекрили автомагістраль сполученням «Київ-Варшава» в районі повороту на с. Озерне Ковельського р-ну Волинської області. Мешканці села незадоволені розміщенням на їх території відходів сміттєзвалища з м. Ковель. Чоловік просив вивезти відходи з с. Озерне. Розглянувши звернення, у Ковельській райдержадміністрації Волинської області  повідомили, що вивантажені відходи з Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» з території урочища Тиша вивезено для подальшої утилізації, а рух на автодорозі міжнародного значення «Київ-Ковель-Ягодин» відновлено. Крім того, за інформацією Ковельського ВП ГУНП у Волинській області, за даними фактами  зареєстроване кримінальне провадження за ч.1 ст.239 Кримінального Кодексу України (забруднення земель). Проводиться досудове розслідування.

Отже, на прикладі цих звернень можна зробити висновок про ефективність роботи урядової «гарячої лінії», завдяки якій вирішуються питання, що мають важливе суспільне значення і стосуються прав територіальних громад.

За період з 16 червня  2017 року по 22  червня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 59 тисяч 944  дзвінка, а також 718 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати оперативну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-