В Україні презентували збірку норм ООН про права біженців

В Україні презентували збірку норм ООН про права біженців

Укрінформ
У Києві презентували перекладену українською мовою збірку норм "Керівні принципи ООН з внутрішнього переміщення", розроблену і затверджену Комісією ООН з прав людини у 1998 році.

Про це сказав представник Агентства ООН у справах біженців в Україні Пабло Матеу під час презентації збірки в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Згідно з даними ООН у справах біженців, в світі понад 65,6 мільйона переміщених осіб: 22,5 мільйона біженців, 2,8 мільйона осіб, що шукають притулку, та понад 40 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. В Україні зареєстровано більш ніж 1,5 млн осіб, які покинули свої домівки в Криму та на Донбасі... Я радий презентувати сьогодні український переклад основних засад ООН з питань внутрішнього переміщення", - сказав Матеу.

Він також відзначив, що в питання забезпечення прав ВПО було проведено значну роботу, проте ще не всі питання та виклики вирішені. 

"Україна зробила дуже багато в питанні гарантії прав ВПО. Україна відмовилася створювати табори внутрішньо переміщених осіб, Україна досить швидко врегулювала законодавство відповідно до викликів, що виникли з переміщенням людей", - зазначив Матеу та додав, що в Україні залишаються, зокрема, проблеми з наданням права на пересування через лінію розмежування, отриманням пенсій.

Представник Агентства ООН у справах біженців в Україні також додав, що збірка норм допоможе представникам громадськості і владі у вирішенні питань, які виникли у зв'язку з великою кількістю внутрішньо переміщених осіб.

"Я сподіваюся, що це видання допоможе депутатам, особам, що приймають рішення, і громадським організаціям відповісти на виклики, які стоять перед суспільством у зв'язку з великою кількістю внутрішньо переміщених осіб", - додав Матеу.

В свою чергу присутній на презентації заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО України Георгій Тука наголосив на тому, що реалізація норм допоможе забезпечити всі права внутрішньо переміщених осіб.

"Це - інструмент, і яким чином ми будемо його використовувати - залежить від нас. Якщо ми будемо вдало виконувати і інтегрувати ті положення і норми, які викладені в цьому документі, то звісно, буде успіх. Якщо ми будемо постійно їх ігнорувати, то наступатимемо на одні й ті ж граблі. Сподіваюся, що дещо вже в країні створено для реалізації цих прав", - сказав Тука.

Збірка "Керівних принципів ООН з внутрішнього переміщення" - це збірка норм, напрацьованих з міжнародного досвіду подолання наслідків внутрішнього переміщення. Принципи визначають права і гарантії, які стосуються захисту осіб від вимушеного переміщення всередині країни та надання їм захисту та допомоги під час переміщень, а також під час повернення або переселення і реінтеграції.

Переклад норм підготовлений ГО "КримSOS" спільно з Агентством ООН у справах біженців (UNHCR).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-