Петренко запевняє, що всі реєстри Мін’юсту надійно захищені

Петренко запевняє, що всі реєстри Мін’юсту надійно захищені

Укрінформ
Міністерство юстиції України веде 17 державних реєстрів, і всі вони надійно захищені від будь-яких зовнішніх втручань.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко у вівторок на прес-конференції в Укрінформі.

“Міністерство юстиції веде 17 державних реєстрів, які містять інформацію щодо актів цивільного стану, реєстрації бізнесу, реєстрації нерухомості, нотаріальної діяльності. Я офіційно заявляю, що всі реєстри є захищеними, усі реєстри і вся інформація в них знаходяться під дуже серйозною системою кіберзахисту”, - сказав Петренко.

Міністр також нагадав, що минулого року реєстри витримали масові кібератаки з боку Росії, але жодне зовнішнє втручання зафіксовано не було і жодна інформація в них не була втрачені.

За словами Петренка, система захисту реєстрів наразі удосконалюється, і в цьому Україні допомагають американські партнери.

Крім того, він спростував поширену раніше інформацію, що всі бази даних й програмне забезпечення Мін’юсту є власністю приватних компаній, а не державною.

“У Міністерстві юстиції часів 2007-2013 років діяла корупційна схем, коли компанія “Артмастер”, до якої мають стосунок чинні народні депутати, які зараз є дуже великими антикорупціонерами, і ще три кіпрські офшорні компанії уклали з тодішнім керівництвом міністерства - це були кілька міністрів, договори, за якими держава виплатила майже мільярд гривень “роялті” - плати за “повітря”, за якісь авторські права, які кіпрські права створили на цих реєстрах. Наша команда у 2014 році припинила такі виплати, бо це фактично були фіктивні договори. За цей період часу усі бази даних і програмне забезпечення легалізоване як державна власність”, - проінформував Петренко.

Водночас він додав, що зазначені кіпрські компанії судяться зараз з Мін’юстом, намагаючись стягнути “ті віртуальні роялті” у близько 300 млн, проте у якій валюті, урядовець не вказав.

У цьому контексті він запевнив, що міністерство свою позицію в даному питанні не змінить, а також зауважив, що стосовно цього є низка кримінальних справ у Генеральній прокуратурі.

“Я буду звертатися до генерального прокурора, щоб розслідування було активізоване”, - підкреслив міністр.̀

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-