Бойовики утримують на Донбасі вже 129 заручників - Ірина Геращенко

Бойовики утримують на Донбасі вже 129 заручників - Ірина Геращенко

Укрінформ
Кількість заручників - громадян України у полоні у бойовиків на Донбасі збільшилася і вже становить 129 осіб.

Про це розповіла перший заступник Голови Верховної Ради, представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко в інтерв'ю газеті "Факти", опублікованому в п'ятницю.

"На жаль, їх кількість збільшується (заручників вже 129...) насамперед, за рахунок цивільного населення. Останнім часом на окупованих територіях проукраїнськи настроєних людей під надуманими приводами кидають у в'язниці. Там хочуть, щоб їх було більше, щоб шантажувати ними Україну", - сказала вона.

При цьому Геращенко підкреслила, що засуджені за скоєння злочинів проти України виходять на волю після закінчення терміну. "Парадоксальна ситуація: щотижня у нас за так званим "законом Савченко" місця позбавлення волі залишають двоє-троє людей", - розповіла політик.

Як відомо, до недавнього часу повідомлялося про 128 заручників, які утримуються у полоні бойовиками на Донбасі.

Як наголосила Геращенко, Україна на дипломатичному фронті бореться за мир на Донбасі на різних міжнародних майданчиках.

"Україна бореться за мир на Донбасі не лише в «Нормандському форматі» чи в Мінську. Немає такого міжнародного майданчика, де б ми не говорили про це. Чи то Парламентська асамблея Ради Європи, Рада безпеки ООН, ОБСЄ... На будь-яких міжнародних переговорах ми порушуємо теми Криму, Донбасу, миру", - сказала вона.

Говорячи про важливість "Нормандського формату", Геращенко відзначила, що Україна тут не наодинці з Росією, оскільки сильні партнери - Німеччина і Франція - не лише відстоюють важливість європейських принципів, а й представляють консолідовану позицію всього Європейського Союзу. 

"Їх дії координуються з США, які в курсі всіх нюансів. І це важливо розуміти", - підкреслила політик.

На її думку, всі, хто закликають відмовитися від Мінського формату, "транслюють слова Кремля, який щосили намагається позбутися санкцій".

При цьому Геращенко наголосила, що в заявах усіх світових лідерів дуже чітко звучить сигнал, що санкції проти Росії працюватимуть до повного виконання Мінських угод.

А це, за її словами, означає виведення іноземних, тобто російських, військ, демілітаризацію території і зрештою - повернення Україні контролю над кордоном.

У той же час перший віце-спікер наголосила, що Мінські угоди Російська Федерація і контрольовані нею бойовики не виконували і не виконують жодного дня.

Геращенко також упевнена, що завдяки цим домовленостям Україні вдалося виграти час, щоб модернізувати армію, а також зупинити новий наступ і звільнити десятки заручників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-