В ініціативі ЄС радять Україні, як зняти питання до відбору в антикорупційний суд

В ініціативі ЄС радять Україні, як зняти питання до відбору в антикорупційний суд

Укрінформ
До складу конкурсної комісії, яка обиратиме суддів запланованого Вищого антикорупційного суду України, варто залучити і представників міжнародної спільноти, що гарантуватиме більш якісний та чесний відбір.

Про це заявила голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Ека Ткешелашвілі під час дискусії в Укрінформі на тему: “Найкращі світові практики та перспективи створення в Україні спеціалізованого антикорупційного суду”.

“Треба враховувати те, що особлива значимість цього суду лише підвищує тиск і очікування людей. Тому дуже важливо, щоб процедура відбору могла зняти тиск на саму комісію і щоб відбір проводився якісно. І було б добре залучити міжнародну спільноту, щоб зняти усі питання щодо чесності відбору”, - сказала вона.

За словами Ткешелашвілі, важливо “створити платформу, яка вже існує у комісії, і підвищити прозорість та розширити участь різних сторін у цьому процесі”. “Якщо це буде сприйнято позитивно, і якщо українська сторона ухвалить таке рішення, то міжнародна спільнота могла б долучитися до цього”, - зазначила вона.

Голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні також вказала на важливість забезпечення особистої безпеки суддів антикорупційного суду та членів їх родин: “Адже очікуються резонансні справи, які судді розглядатимуть.  Тут треба комплексний підхід, треба передбачити спеціальні заходи захисту і суддям, і членам родин”.

Крім того, як переконана Ткешелашвілі, важливо забезпечити і підвищену зарплату суддям антикорупційного суду, “навіть не чекаючи загального підвищення зарплати для усіх суддів в Україні”. “Ми вважаємо, що судді цього суду мають отримати вже високу зарплату, навіть якщо це буде трохи випереджати рівень зарплати загальних суддів першої інстанції”, - сказала вона.

Також Ткешелашвілі наголосила на важливості того, щоб надати антикорупційному суду “ексклюзивну юрисдикцію”: “Щоб лише справи з НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури надходили лише до цього суду. Це дуже важливий елемент”.

Крім того, переконана вона, “треба охопити і етап досудового розслідування” - “щоб цей етап, ця ланка також перебувала під наглядом цього суду”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-