Луганчанка отримала п’ять років за підготовку теракту біля театру Франка в Києві

Луганчанка отримала п’ять років за підготовку теракту біля театру Франка в Києві

Укрінформ
Печерський районний суд м.Києва засудив до п'яти років позбавлення волі луганчанку Анастасію Коваленко, котра збиралась влаштувати теракт у центрі Києва.

Про це йдеться у вироку Печерського суду від 2 червня, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень.

Як зазначається у рішенні суду, у грудні 2014 року Коваленко вступила у змову з невстановленою особою на ім’я "Констянтин" з метою вчинення теракту в Києві.

З метою реалізації злочинного умислу вона 16 грудня 2014 р. отримала від невстановленої особи жіночу сумку з вибуховим пристроєм для виконання завдання по приведенню його в дію в місцях масового скупчення людей в Києві, гранату РГД-5 з маркуванням «198-78 Т» і запал до гранати з маркуванням «215-74 УЗРГМ 583».

Також з метою приховання телефонних розмов щодо планування та вчинення терористичного акту в м.Києві Коваленко отримала мобільний телефон із сім-карткою, яким одразу почала користуватися та від якого після виконання завдання із вчинення теракту мала позбутися. При цьому, власний мобільний телефон вона залишила в Луганську.

Потім Коваленко з центрального автовокзалу м.Луганська вирушила автобусом міжміських приватних нерегулярних перевезень до м.Києва. По прибуттю вона поїхала на квартиру до знайомого. Наступного дня луганчанка відвезла вибухівку на станцію метро "Арсенальна", звідки пішла до Майдану Незалежності.

Вибухівка у сумці могла здетонувати від дистанційного сигналу або від відкриття застібки блискавки, чи при можливому випадковому витягуванні будь-ким шарфа, який знаходився в сумці, та виконував функцію запобіжника вибухового пристрою. Потім Коваленко віднесла сумку з вибухівкою до скверу поруч з театром ім.Франка, де мала намір залишити вказаний саморобний вибуховий пристрій з метою його подальшого приведення в дію.

17.12.2014 р. близько 13 години біля театру І.Франка Коваленко затримали співробітники СБУ.

Суд кваліфікує дії луганчанки за ч.3 ст.15, ч.2 ст.258 КК України як незакінчений замах на вчинення терористичного акту, тобто вчинення вибуху, який створив би небезпеку для життя та здоров'я громадян і заподіяв би значну майнову шкоду вчинений за попередньою змовою групою осіб.

В ході слідства Коваленко розкаялася та активно сприяла розкриттю злочину.

Відтак за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.15, ч.2 ст.258 КК України із застосуванням ч.1 ст.69 КК України у вигляді 5-ти (п'яти) років позбавлення волі без конфіскації майна і за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.263 КК України у вигляді 3-х (трьох) років позбавлення волі суд вирішив на підставі ч.1 ст.70 КК України визначити остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у вигляді п'яти років позбавлення волі без конфіскації майна.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-