У зоні відчуження ЧАЕС висадили дерева, які можуть поглинати радіонукліди

У зоні відчуження ЧАЕС висадили дерева, які можуть поглинати радіонукліди

Укрінформ
На території зони відчуження висадили експериментальні дерева павловнії, які можуть поглинати радіонукліди.

Про це повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження.

"У рамках наукового проекту на території зони відчуження завершили створення експерементальних майданчиків і висадку саджанців для вирощування культур павловнії (Paulownia Clone In vitro 112). Результатом експерименту буде оцінка параметрів накопичення радіонуклідів цією рослиною на ділянках з різним ступенем радіонуклідного забруднення", - йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, дерево павловнії за 5 років досягає до 20 метрів у висоту, і відповідно, швидше за інші рослини, поглинає радіоактивні елементи, які містяться у грунті.

«Оскільки павловнія відноситься до групи швидкоростучих деревних порід, можна припустити, що у рослин буде спостерігатися підвищений рівень накопичення радіонуклідів. Здатність павловнії концентрувати радіонукліди може бути використана для очищення грунту, а також посилення бар’єрної функції зони і безпеки для людей», - повідомив генеральний директор ДСП «Екоцентр» Сергій Кірєєв.

Усього було висаджено 100 саджанців Paulownia Сlonе in Vitro 112 на 4-х майданчиках з урахуванням стану радіаційного забруднення та складу грунтів: с. Паришів, с. Рудня-Іллінці, с. Копачі та м. Чорнобиль.

Paulownia Сlonе in Vitro 112 – штучно виведений вид павловнії, який характеризується високими показниками за темпами приросту, стійкістю до шкідників, захворювань та екстремальних температур: дерева здатні витримувати до -25/-27 °C взимку та до +45 °C влітку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-