На фотовиставці обговорили проблеми адаптації травмованих ветеранів АТО

На фотовиставці обговорили проблеми адаптації травмованих ветеранів АТО

Укрінформ
У Києві презентували журналістам фотовиставку "Життя після поранення", присвячену травмованим на війні ветеранам АТО.

Проект-фотовиставку підготував відомий фотожурналіст Олексій Фурман, презентація відбулась у Національній спілці журналістів України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перший мій герой - це Ваня Кушняров, я почав його знімати у грудні 2014 року, коли приїхав на зимові канікули в Україну. Втім, більшість фото зроблено у 2016 році. Загалом робота разом з дослідженнями, вивченням історій бійців зайняла два з половиною роки. Цей проект я підтримував власноруч, не було ніякого гранту", - сказав Фурман, зазначивши, що на виставці представлено близько 40 його фотознімків.

Під час презентації також ішлося про проблеми адаптації травмованих ветеранів АТО і їх підтримку з боку держави.

За словами Фурмана, на сьогодні існує велика різниця у державній підтримці воїнів, які повернулися з війни в Іраку та Ірані додому в США, та українськими бійцями, що воюють на Донбасі.

"Коли я був в США, я звернув увагу на історії тих ветеранів з посттравматичним синдромом, які повернулися з пораненнями з Ірану та Іраку додому. Цих історії дуже багато в американській пресі, ці люди виграють світові конкурси, і я подумав, наскільки важлива ця тема була б в Україні. Багато спільного і багато різного у таких історій. Різняться вони тим, що коли американські військові повертаються додому, у них є доступ до всіх фізичних, ментальних реабілітацій, до крутих спеціалістів, супернових госпіталів. Натомість хлопці, які повертаються з війни у нас, часто стикалися з ігноруванням того, де вони були. Багато випадків і в моїх героїв, коли в їх військових квитках не ті дати, не ті посади, тобто ці люди ризикували життям, готові були віддати своє життя, але країна не завжди була готова, особливо інституційно, віддячити", - зазначив Фурман.

Секретар Наглядової ради ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" Вадим Міський, у свою чергу, зазначив, що в українському інформаційному просторі поки що мало ЗМІ, які беруться висвітлювати питання адаптації до мирного життя українських військових після повернення додому.

"Такі теми - це те, чого дуже бракує не тільки в ефірі суспільного мовника, але й в ефірі комерційних мовників. Проте слід зазначити, що все-таки є програми, в яких висвітлюється життя військовослужбовців, ветеранів після повернення з АТО, зокрема, це передача "Донбас.UA", - поінформував Міський.

Присутні на презентації експерти у форматі "круглого столу" обговорили також питання ролі журналістів і фотографів у висвітленні військових подій, особливостей спілкування з військовими і ветеранами вже на мирній території, психологічні та етичні моменти висвітлення чутливих тем.

Фотовиставка "Життя після поранення" – це проект про молодих українських військових, які отримали важкі поранення під час конфлікту на Донбасі. Проект концентрується на їхній адаптації до мирного життя після повернення додому.

Олексій Фурман – український документальний фотограф і стипендіат програми Фулбрайта (Міссурійська школа журналістики, Міссурі, США). Працює над фотоісторіями та візуальними проектами з 2011 року. У 2013 став одним із фотографів українського видання журналу National Geographic. Знімав події Євромайдану, після чого поїхав до Криму, а потім на Схід України, де знімав військовий конфлікт для різних міжнародних видань.

Проект “Життя після поранення” отримав гран-прі фотоконкурсу IAFOR Documentary Photography Award та гран-прі Міжнародної Фотовиставки газети “День” (Україна).

Фото: Євген Любімов / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-