У Києві розповіли про рік роботи з людьми з інтелектуальною недостатністю

У Києві розповіли про рік роботи з людьми з інтелектуальною недостатністю

Укрінформ
В Україні завершується проект тимчасового цілодобового догляду осіб з інтелектуальними порушеннями, учасники якого вперше в житті спробувати навчитися самостійного, незалежного проживання.

Про це розповіла член виконкому Української асоціації корекційних педагогів, заступник голови правління Благодійного товариства допомоги інвалідам та особам із інтелектуальною недостатністю "Джерела", завідуюча відділенням соціально-побутової адаптації Центру трудової реабілітації розумово відсталих інвалідів м.Києва Ольга Маруда під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Цей проект тривав рік, зараз він на завершальному етапі. Учасниками проекту стали 32 особи з інвалідністю внаслідок ІП віком від 18 років, які раніше не були знайомі між собою і не були членами БТ "Джерела". Молоді люди отримали досвід автономного проживання, без батьків, з фаховою підтримкою в будинку транзитного проживання у місті Богуславі Київської області, що перебуває у власності БТ "Джерела", - сказала Маруда.  

За словами організаторів, упродовж усього проекту учасників супроводжували соціальні педагоги та волонтери, студенти педагогічних вишів профільних спеціальностей. Волонтери проходили фахову підготовку до заїздів під час тренінгів. Волонтери допомагали учасникам проекту вибудовувати розпорядок дня, готувати їжу, підтримувати чистоту у кімнаті, доглядати за своїми речами, допомогали під час фізичних вправ тощо. В окремих випадках, якщо учасники проекту мали ДЦП, волонтери допомагали з пересуванням.

Як зазначив психолог проекту Павло Рубан, основною метою проекту було створити для клієнтів домашню атмосферу. Для переважної кількості учасників проекту це був перший досвід проживання не вдома. 

"Ми двадцять три роки мріяли про таку послугу, щоб наші діти отримали досвід незалежного проживання, бо це початок майбутнього, про яке мріє кожна мати такої дитини", - зазначила голова правління благодійної організації Раїса Кравченко.

За її словами, досить довго Міністерство соціальної політики не включало послугу тимчасового цілодобового догляду для осіб з інтелектуальними порушеннями, вважаючи, що так матері з проблемними дітьми "хотіли мати можливість на відпустку або на вільний час". 

Мати 33-річного учасника, інваліда з дитинства, розповіла, що завдяки цьому проекту її син почав робити прості речі, яких досі не вмів - готувати собі чай, самообслуговуватись тощо. Та й вона мала змогу приділити час власному здоров'ю. Жінка підкреслила, що впровадження такої послуги допоможе батькам зменшити "емоційне вигорання".

"Джерела" - громадська організація батьків людей з інтелектуальною недостатністю та фахівців, котрі надають послуги таким людям, з міста Києва, яка була створена у 1994 році. Організація займається тим, що навчає людей з ІП бути максимально незалежними, урізноманітнює їх життя, призвичаює до навчання, праці та дружби. В структурі центру 123 родини підтримують одна одну, діляться досвідом, отримують інформацію, допомагають фахівцям надавати регулярні послуги у центрі дозвілля на Оболоні, центрі підтримки родин на Троєщині, власному будинку транзитного навчання у місті Богуславі Київської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-