Вступна компанія: Гриневич пояснила, як діятимуть нові коефіцієнти

Вступна компанія: Гриневич пояснила, як діятимуть нові коефіцієнти

Укрінформ
Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила, що приймальні комісії вишів будуть враховувати цього року при зарахуванні на навчання абітурієнтів сільські та галузеві коефіцієнти.

Таку позицію Гриневич оприлюднила на сьогоднішній прес-конференції в Одеській облдержадміністрації, характеризуючи особливості цьогорічної вступної кампанії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міністерство освіти і науки внесло зміни до правил прийому цьогорічних вступників вишів, передбачивши при зарахуванні на навчання абітурієнтів сільські та галузеві коефіцієнти. Що це означає на практиці? Якщо вступник до вишу навчався у сільській школі, то до набраних ним балів представники приймальних комісій вишів будуть додавати при зарахуванні "сільський коефіцієнт - 1,02". Тобто бал випускника сільської школи стає дещо більшим. Чим це зумовлено? Передусім тим, що сьогодні де-факто маємо нерівний доступ до якісної освіти", - зазначила міністр.

"На сільських територіях, згідно зі статистикою, - пояснила Гриневич, - 33 відсотки десятикласників навчаються у класах, де є менше десяти учнів. Це означає, що один учитель викладає декілька, іноді до п'яти навчальних предметів: фізику, англійську мову і фізкультуру. Тому мусимо хоч якось підтримати цих випускників, що не отримують якісної освіти".

Що стосується введеного "галузевого коефіцієнта", уточнила міністр, то вирішили сформувати додаток пріоритетних спеціальностей і спеціалізацій, до якого включили в основному інженерно-технічні спеціальності. Студентам, що обрали такі спеціальності, доводиться напруженіше працювати, здобуваючи спеціальні знання і вміння, порівняно з навчанням на факультетах гуманітарних наук. Враховано також факт недоборів вступників на інженерно-технічні спеціальності. Щоб мотивувати вступників обирати ці спеціальності, передбачили при зарахуванні "галузевий коефіцієнт - 1, 03".

І, нарешті, для вступників, які обирають для навчання столичні виші, кожен здобутий бал при зарахуванні дорівнює "1,0", а тим абітурієнтам, що вступають до вишів у обласних центрах, наприклад, в Одесі, Львові, Дніпрі чи Харкові, до кожного набраного балу додається "регіональний коефіцієнт - 1,01".  Якщо вступник обере для навчання виш у Луганській чи Донецькій областях, то при зарахуванні на навчання буде враховано "регіональний коефіцієнт - 1,03", а при вступі до вишів інших областей - "регіональний коефіцієнт - 1,02", - уточнила міністр.

Таким чином, за словами Гриневич, міністерство стимулює абітурієнтів вступати не лише до столичних, а й вишів обласних центрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-