День пам'яті жертв депортації кримських татар

День пам'яті жертв депортації кримських татар

Укрінформ
18 травня 1944 року за рішенням Державного комітету оборони СРСР з Криму в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану і в деякі регіони РРФСР були депортовані кримські татари.

Всього було виселено 238,5 тисячі кримських татар, без урахування демобілізованих військових. У результаті депортації загинуло 46% чисельності кримськотатарського населення, серед яких половина - це діти до 18 років. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом. О 12 годині в Україні оголосять хвилину мовчання у пам'ять про жертв депортації.

Також о 12:00 в усіх кафедральних храмах УПЦ Київського Патріархату протягом 5 хвилин дзвонитимуть дзвони на на знак солідарності з кримськотатарським народом та скорботи. Поминальним дзвоном відзначать цей день у Володимирському кафедральному соборі та монастирях – Михайлівському Золотоверхому, Михайлівському Видубицькому і Феодосіївському.

В Києві в театрі Національної опери о 16 годині відбудеться Вечір-реквієм за участю Президента України. 

Потім о 18 годині почнеться мітинг на Майдані Незалежности, присвячений пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Після мітингу о 20 годині демонструватиметься прем'єра художнього фільму Ахтема Сейтаблаєва "Чужа молитва".

Окрім Києва скорботні заходи пройдуть у багатьох містах України - Херсоні, Львові, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Одесі та ряді інших.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-