У Берліні рідні українських заручників закликали тиснути на Путіна і бойовиків

У Берліні рідні українських заручників закликали тиснути на Путіна і бойовиків

Фото, відео
Укрінформ
Рідні українських заручників, які утримуються бойовиками на Донбасі, сподіваються, що європейська громадськість перейметься їхнім болем і допоможе у звільненні.

Вони принесли фотографії своїх чоловіків і синів 8 травня до монументу радянському солдатові у Тіргартені в центрі Берліна, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Обмін може відбутися тоді, коли вся громадськість постане за те, аби відбулося повернення полонених, щоб російська сторона почала звільняти наших. Але інша сторона не має такого бажання, щоразу вони вигадують нові причини, щоб тримати подовше у полоні наших дітей, які є заручниками усієї цієї ситуації", - каже Олена, мати бійця Руслана Сугака, який підірвався на розтяжці 2 вересня 2014 року і потрапив у полон до бойовиків. Точне місцезнаходження її сина невідоме - за даними волонтерів, десь "на копанках у Луганській області".

"Це не секрет, вони там як раби, але ніхто не хоче нас чути і не хоче вірити в те, що таке твориться", - не приховує сліз матір.

Чоловіків Катерини Глондар і Наталі Герасименко бойовики утримують у Макіївській колонії. Жінки тримають фотографії своїх чоловіків і дітей. Молодша донька Глондара ніколи не бачила батька - Катерина дізналася про вагітність у той день, коли чоловік потрапив до полону.

Голова всеукраїнського громадського руху рідних учасників бойових дій "Берегиня" Алла Макуха і подружжя Володимир та Олена Жемчугови не з чуток знають про усі складнощі обміну. Зокрема, як відзначила Макуха, за даними української сторони, в ОРДЛО утримується 128 заручників, проте бойовики визнають тільки 56, а місцезнаходження інших не підтверджують.

"Без тиску світової спільноти на Росію питання так і буксуватиме, знаходитимуться приводи, аби затягувати процес", - каже Володимир, який сам майже рік провів у полоні. Жемчугов визнає, що його випадок - особливий, оскільки він був дуже важко поранений, і ця обставина дуже тиснула на політиків. Але і ті, хто знаходиться наразі у полоні, відірвані від своїх сімей - до цього потрібно апелювати, щоб західні політики натиснули на Путіна. Найбільше сподівань рідні заручників покладають на Німеччину і Францію. 

Фото: Ольга Танасійчук

Після Берліна вони відправляться у Магдебург, де 11 травня відкриється фотовиставка, присвячена зниклим на Донбасі.

З рідними військовополонених та активістами у Берліні поспілкувалася депутат бундестагу Марі-Луїза Бек, яка не раз бувала в Україні й активно захищає її інтереси у Німеччині та Європі. Плануються зустрічі з іншими політиками.

А посол України у ФРН Андрій Мельник вважає дуже символічним те, що цього дня у Берліні згадують жертв війни далекої і тієї, яка триває в Україні сьогодні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-