Молитва за Україну: У Вашингтоні мовою квітів розповіли про агресію Росії

Молитва за Україну: У Вашингтоні мовою квітів розповіли про агресію Росії

Фоторепортаж
Укрінформ
Композиція з квітів іноді може змусити противника хвилюватися не менше, ніж дипломатичний демарш в ООН чи на іншому міжнародному майданчику.

Саме так традиційний квітковий ярмарок в Національному кафедральному соборі Вашингтона перетворився на додаткову можливість для України нагадати світові про зухвалу агресію росіян та прагнення держави нарешті стати частиною вільної Європи.

"Україна – європейська держава, відома своїми чудовими ландшафтами, багатою культурною спадщиною та гостинністю її людей. Будучи чудовим місцем для проживання, країна сподівається стати членом ЄС, щоб забезпечити своє майбутнє у вільній і демократичній сім'ї націй. Натомість, останні три роки Україна страждає від окупації деяких територій і потерпає від спустошення, переселень і загрози насильства ззовні її кордонів", - йдеться у текстовому меседжі, поруч з квітковою композицією, названою "Молитва за Україну".

Сам український стенд виготовлений не лише з квітів. Він має й інші художні елементи – фігурки людей у національному вбранні, хатинку, млин, колодязь, рушники, що підкреслюють прагнення українців до мирного життя, яке не судилося мати через агресію сусідньої держави.

Як зазначили Укрінформу в Посольстві України в США, таке послання є незвичайним для традиційної виставки флористичних композицій у Національному кафедральному соборі Вашингтона. Воно могло бути сприйняте неоднозначно з боку інших учасників, передусім, з боку Росії, яка цього року також вирішила приєднатися до цього заходу.

У меседжі – жодного слова про Росію, однак у контексті ситуації, про яку в США обізнані вже давно, цілком зрозуміло, про яку окупацію йдеться.

За словами посла України в США Валерія Чалого, презентація композиції з квітів стала додатковою нагодою представити боротьбу українців за справжню незалежність. Серед іншого, це ще й можливість поспілкуватися з представникам інших посольств.

"Наш меседж вкотре наголошує на необхідності встановлення миру в Україні. Ми супроводжуємо квіткову експозицію поясненням, що мир не відбудеться без того, щоб зупинити агресію з боку Росії", - підкреслив дипломат.

Він також повідомив, що на відміну від композицій інших держав, які частіше за все користуються послугами професійних американських флористів, український стенд виготовлений власними силами.

Демонстрація відбуватиметься кілька днів. У програмі заходу – також спільні молитви, виступи хорів, виставки місцевих майстрів. Загалом же, як очікуються організатори, Собор у ці дні відвідають десятки тисяч людей.

Фото: Ярослав Довгопол / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-