Лукашенко: Зведення саркофага над ЧАЕС - подія для Європи

Лукашенко: Зведення саркофага над ЧАЕС - подія для Європи

Укрінформ
Зведення саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС стало подією для Європи. 

Про це Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив журналістам після відвідання Чорнобильської АЕС, повідомляє БІЛТА.

"Дійсно, подією для всіх нас - білорусів, українців, для Європи загалом - стало зведення саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Ця унікальна споруда, якій на сьогодні немає рівних. Більше того, зведення об'єкта за підтримки 40 країн - важливий символ міжнародної солідарності", - заявив глава Білорусі. 

За його словами, саркофаг допоможе ізолювати джерело радіації на зруйнованому енергоблоці максимум на сто років. "Це немало, якщо міряти довжиною людського життя, але і не так багато, якщо думати про майбутні покоління. Це величезна робота, яку зробили ваші героїчні люди в найбруднішій, важчій зоні, дає можливість нагромадити більший досвід у боротьбі з подібними явищами", - відзначив Лукашенко. 

Глава Білорусі повідомив, що щороку в квітні в цей час він буває у білоруських селах, розташованих у зоні радіоактивного забруднення. "І переконуюся, що настрій людей змінюється - у них з'явилася надія на відродження і на безпечне майбутнє рідних місць. Це головний результат наших зусиль - віра людей в те, що ми працюємо заради них", - підкреслив білоруський лідер. 

Президент назвав 26 квітня скорботною датою в історії всього світу. "Сьогодні ми вшановуємо подвиг ліквідаторів. Вони першими стали на боротьбу з невидимим ворогом і, ризикуючи життям, у рекордні терміни звели перший саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. Два десятиліття тому я бував тут на цій станції, бачив ту станцію, той реактор. І через багато років я побачив інше сьогодні", - сказав він.

Об'єкт "Укриття-2" ("Новий безпечний конфайнмент" - НБК) - арочна споруда над четвертим енергоблоком ЧАЕС. Він є багатофункціональним комплексом для перетворення зруйнованого об'єкта на екологічно безпечну систему. 

НБК складається з 19 підструктур, включаючи захисну споруду у вигляді арки із спеціальною подвійною обшивкою, технологічний комплекс з ділянками дезактивації і пакування радіоактивних матеріалів, систему вентиляції, резервне електроживлення, системи протипожежного захисту, водоочисні споруди, радіаційний і сейсмічний контроль, інші допоміжні системи. Ширина і довжина арки становлять 257 і 160 м відповідно, висота - 109 м. Планований час експлуатації - від 70 до 100 років. У листопаді 2016 року арка успішно насунули над колишнім "Укриттям", після чого був розпочатий монтаж устаткування і перевірка систем. Введення в експлуатацію очікується в листопаді 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-