Порошенко про Чорнобиль: Мирний атом часом небезпечний, як сама ядерна зброя

Порошенко про Чорнобиль: Мирний атом часом небезпечний, як сама ядерна зброя

Укрінформ
Аварія на Чорнобильській АЕС 31 рік тому показала, що й мирний атом може бути такий же небезпечний, як сама ядерна зброя.

Про це йдеться на сторінці Президента України Петра Порошенка у Facebook.

“Чорнобиль показав, що і “мирний атом” - дефініція доволі умовна. Часом він такий же небезпечний, як сама ядерна зброя”,- йдеться у дописі.

Як повідомлялося, cьогодні, 26 квітня, Президент України Петро Порошенко разом з президентом Білорусі Олександром Лукашенком візьмуть участь у заходах у зв’язку з черговою річницею аварії на Чорнобильській АЕС - спільно вшанують пам’ять загиблих у чорнобильській катастрофі та відвідають низку об’єктів на ЧАЕС.

26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. сталася найбільша техногенно-екологічна катастрофа сучасності - на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише територію сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн - Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим - сьомим рівнем небезпеки.

У результаті катастрофи позбулися домівок понад 115 тис. мешканців Прип’яті та Чорнобиля, районних центрів та сіл 30-ти кілометрової зони. Радіонуклідами було забруднено  2300 населених  пунктів, на території яких проживало близько 2,5 млн осіб. Медицина і статистика не можуть встановити точної кількості жертв, але прямі й опосередковані людські втрати, кількість тих, хто помер чи став інвалідом, вимірюється сотнями тисяч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-