Влада Польщі робить етнічних українців заручниками двосторонніх відносин - Тима

Влада Польщі робить етнічних українців заручниками двосторонніх відносин - Тима

Укрінформ
Польська влада зробила етнічних українців, які є громадянами Польщі, “заручниками” двосторонніх відносин, ставлячи у залежність акцію “Вісла” від Волинського злочину.

Про це заявив голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима в коментарі власному кореспондентові Укрінформу, коментуючи нещодавню заяву глави МВС Польщі Маріуша Блащака про необхідність історичної “симетрії” в українсько-польських відносинах.

“Є багато томів документів, які вказують, що польська комуністична держава втілювала в життя принцип моноетнічної країни і тоді мали місце конкретні злочини. Процес ліквідації наслідків цих злочинів точково відбувався в історії демократичної Польщі (з 1989 року - ред.). Ця заява (Блащака - ред.) є запереченням цього процесу і ставленням українців - громадян Польщі у категорію заручників у відносинах між двома державами”, - заявив Тима.

Голова ОУП заявив, що заява польського міністра є запереченням цієї схеми діалогу, оскільки усі уряди РП після 1989 року відкидали “принцип взяття у заручники” української меншини, засуджували акцію “Вісла” як комуністичний злочин і виділяли гранти на вшанування роковин цього злочину.

Тима підкреслив, що відсутність фінансової підтримки з боку держави є “порушенням стандартів демократичної держави, що мали місце в Польщі з 1989 року”.

Він також наголосив, що українська меншина ніколи не ставила у залежність акцію “Вісла” від Волинського злочину.

Як повідомлялося, минулої п'ятниці глава МВС Польщі Маріуш Блащак пояснив  у Сеймі відмову від фінансування польською владою 70-х роковин операції “Вісла” вимогою до України щодо симетричних дій в історичних питаннях, що полягають  у відповідному вшануванні жертв Волинської трагедії. Він додав, що йому “невідомо про випадки фінансування українським урядом місць вшанування жертв Волинської різанини”.

Блащак також підкреслив, що голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима в інформаційному просторі активно критикує уряд РП за відмову від фінансування заходів до 70-річчя операції “Вісла” (https://www.ukrinform.ua/tag-akcia-visla), але сам не засудив трагічних подій на Волині.

Під час засідання Сейму депутати опозиційної партії “Громадянська платформа” Рафал Тшасковський і Славомір Нітрас назвали негативним факт відмови уряду Польщі, вперше з 1989 року, виділити кошти на відзначення чергової річниці операції “Вісла”. Вони наголошували, що йдеться не про українсько-польські відносини, а про етнічних українців, які є громадянами Польщі, а отже, це суто польська справа, до якої Україна не має жодного стосунку.

У період 28 квітня - 1 травня у Польщі відбудуться головні заходи з відзначення 70-річчя операції “Вісла” - примусового виселення 150 тисяч українців з їхніх етнічних земель на північ і захід Польщі, яке супроводжувалося вбивствами і розміщенням людей у концтаборах. Операція була покаранням за діяльність на цих теренах УПА, а формальним приводом до її початку стало вбивство в березні 1947 року відділом УПА тогочасного заступника міністра оборони Польщі Кароля Сверчевського.

Цьогоріч польська влада не виділила жодних коштів українській та лемківській меншині на відзначення цієї події, хоча раніше це робила регулярно. Відтак, у Польщі створено громадський комітет, який самостійно, без підтримки держави, збирає кошти на вшанування річниці цієї трагічної події.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-